Coronakrisen udskyder COP26-klimatopmødet

UDSKUDT: Årets store FN-klimatopmøde, der skulle finde sted i den skotske by Glasgow til november, bliver udskudt til 2021 på grund af coronaudbruddet. Det oplyser den britiske regering onsdag aften.

FN’s klimatopmøde COP26 udskydes til næste år på grund af coronavirussen.

Det oplyser den britiske regering onsdag aften. En ny dato er endnu ikke på plads.

Beslutningen er taget af FN’s klimasekretariat sammen med Storbritannien og Italien, der er værter for klimatopmødet, der efter planen skal afholdes i den skotske by Glasgow.

”Verden står i øjeblikket over for en hidtil uset global udfordring, og landene fokuserer med rette deres bestræbelser på at redde liv og bekæmpe covid-19. Derfor har vi besluttet at udskyde COP26,” siger den britiske COP26-minister Alok Sharma i en pressemeddelelse.

”Covid-19 er den mest akutte fare, menneskeheden står over for i dag, men vi må ikke glemme, at klimaforandringerne er den største fare, menneskeheden står over for på sigt,” siger chefen for FN’s klimasekretariat Patricia Espinosa samme sted.

Klimatopmødet var udset til at være det vigtigste siden Paris-topmødet i 2015, hvor verdens lande blev enige om den globale klimaaftale, det skal sikre, at den globale temperaturstigning tøjles, og verdens fattige lande får klimabistand.

Årets klimatopmøde skulle forsøge at hæve de globale klimaambitioner ved at tage udgangspunkt i de nationale planer, som verdens lande ifølge Parisaftalen skal aflevere til FN i løbet af året.

Ikke meningsfuldt i år
Den nuværende coronakrise har gjort det næsten umuligt at forberede og gennemføre de tekniske forhandlinger og klimadiplomatiske øvelser, der er nødvendige for, at COP26 kan blive en succes, lyder det fra den danske klimaminister Dan Jørgensen (S).

Han vurderer, at det især vil være de sårbare og fattige lande, der ville have haft svært ved at deltage i COP26 i år.

”Det er åbenlyst, at klimakampen ikke kan udskydes, men samtidig står det klart, at det næppe ville være muligt at afholde COP26 på en meningsfuld og inkluderende måde i år. Det afgørende er, at vi får det bedst mulige resultat for klimaet. Både Storbritannien og Italien har vores fulde støtte i det videre arbejde,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i en kommentar.

Klimaplaner er afgørende
Også Greenpeace har stor forståelse for beslutningen om at udskyde COP26:

“Det giver den bedste mening og er ikke verdens undergang. Topmødet kunne ikke i sig selv ventes at gøre en altafgørende forskel, men det har omvendt kolossal betydning, at man holder fast i den fastsatte deadline om opdaterede klimaplaner ved årets udgang,” siger klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace Helene Hagel i en kommentar, hvor hun tilføjer:

“Verdens lande har jo givet nogle meget konkrete løfter til deres befolkninger, og dem har vi absolut grund til at tro, at de fortsat vil arbejde for at indfri. Senest i december skal landene melde ind, hvad de konkret vil gøre for at reducere deres drivhusgasudledninger markant de kommende år for at bidrage til at indfri Parisaftalen, og det bør der ikke rokkes ved.”

Forrige artikel Landbruget har svært ved at øjne hjælp i finanssektorens grønne anbefalinger Landbruget har svært ved at øjne hjælp i finanssektorens grønne anbefalinger Næste artikel Presset på regeringen stiger for at fremrykke grønne investeringer Presset på regeringen stiger for at fremrykke grønne investeringer