Debat

Dalgaard kan tage det helt roligt

DEBAT: Vindenergi er den billigste energiform, skriver Jan Hylleberg fra Vindmølleindustrien og går dermed i rette med de anklager, Per Dalgaard (DF) i tirsdagens debatindlæg rettede mod vindenergi.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Hylleberg,
Adm. direktør, Vindmølleindustrien

Inden jeg nu går i rette med de mange anklager Per Dalgaard bringer til torvs her på siden vil jeg tillade mig at rose Per Dalgaard for hans blik for, hvor vigtig energiforsyningen er for et lands tilstand. Og det er også rigtigt, at el kommer til at fylde meget mere i fremtiden.

Uden energi kan et moderne samfund som det danske ikke fungere, skriver Dalgaard. Det er jo så sandt som det er skrevet. En sikker energiforsyning er rygraden i ethvert samfunds produktion og må derfor ses som en forudsætning for udviklingen af velfærdssamfundet.

Hvad er prisen for algeenergi?
Nu til alvoren. Dalgaard skriver, at vindkraft er verdens dyreste energi. Intet mindre. Dalgaard har tidligere henvist til en international undersøgelse fra IEA og OECD's Atomkraftagentur, der viser, at vindkraft i Europa under ét er den dyreste energiform sammenlignet med kul, gas og atomkraft.

At vindkraft dermed skulle være verdens dyreste energiform er vist en tilsnigelse. Gad vide hvor niveauet havde ligget, hvis undersøgelsen havde inddraget andre teknologier, som bølge- eller algeenergi, som Dansk Folkeparti ved flere lejligheder har været varm fortaler for?

Vindkraft er billigst - ikke dyrest
Hvad jeg dog tror der interesserer danskerne langt mere end en undersøgelse over prisen på energi i eksempelvis Italien, Ungarn og Belgien, er, hvad prisen på energi er i Danmark. En oversigt over de samfundsøkonomiske omkostninger ved de forskellige teknologier kan findes i Regeringens rapport, Forsyningssikkerhed i Danmark, 2010.

Kæmp dig igennem de næste par linjer, for her kommer tallene:
Den samfundsøkonomisk billigste energiform er vindkraft på land, med 428 kr./MWh. Herefter kommer energi fra kul på eksisterende anlæg med 579 kr./MWh, havvindmøller med 614 kr./MWh, naturgas 682 kr./MWh, kul, nye anlæg 774 kr./MWh og så træpiller med 940 kr./MWh.

Fakta
HUSK!
Du kan også deltage i debatten.
Skriv til Hjalte Kragesteen:
[email protected]

Er virksomhedernes konkurrenceevne så sat over styr på grund af vindkraft? Næppe. Hver gang en tønde olie stiger med 10$ koster det dansk erhvervsliv en mia. kr. En energiforsyning baseret på vedvarende energi, herunder den billige vindkraft, vil medføre sikkerhed for fremtidens energiomkostninger og ikke som i tilfældet med olien - usikkerhed.

Jeg ved ikke, hvad prisen på en tønde olie er i morgen. Men jeg ved, hvad brændstoffet koster til den næste kWh fra en vindmølle. Nemlig det samme som den sidste kW/h.

At vindkraft dermed skulle være verdens dyreste energiform er vist en tilsnigelse. Gad vide hvor niveauet havde ligget, hvis undersøgelsen havde inddraget andre teknologier, som bølge- eller algeenergi, som Dansk Folkeparti ved flere lejligheder har været varm fortaler for?

Jan Hylleberg
Adm. direktør, Vindmølleindustrien

Tilbage på vækstsporet
Jeg kan afslutningsvis berolige med, at den danske vindindustri ikke er i gang med faneflugt. Det er sandt, at vi ligesom andre brancher har mærket den finansielle krise og for at klare os i den globale konkurrence må flytte med ud i verden. Og det er sandt at enkelte virksomheder har måttet justere arbejdsstyrken og trimme virksomheden. Den gode nyhed er, at det nu lader til, at de fleste virksomheder er tilbage på vækstsporet.

Vindmølleindustrien her netop offentliggjort en ny undersøgelse, der viser, at vindmølleindustrien i Danmark er fin form. Industrien oplevede både vækst i omsætning og eksport i 2010. Den samlede beskæftigelse er fastholdt, på trods af, at enkelte virksomheder har måttet opsige medarbejdere, hvormed ca. 25.000 personer hver dag er med til at fastholde vores verdensklasseviden inden for vindkraft.

Der er altså ikke noget, der tyder på, at den danske vindindustri er ved at dreje nøglen om. Det behøver Per Dalgaard ikke været bekymret for. Tværtimod.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Dalgaard

Fhv. MF (DF) og byrådsmedlem, Syddjurs
datanom (1983), pladesmed (1964)









0:000:00