Debat

Dan Jørgensen gør status på Paris­aftalen: Verden står i en dramatisk situation

DEBAT: Verden står i en dramatisk situation, hvor klimaforandringerne risikerer at løbe løbsk. Når tiårsdagen for Parisaftalen oprinder, skal verden meget gerne være på rette kurs mod 1,5 gradsmålet, skriver Dan Jørgensen (S) i anledningen af femårsdagen for Parisaftalen.

Parisaftalen sætter en klar retning for hele verdenssamfundet mod en klimaneutral fremtid, skriver klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).
Parisaftalen sætter en klar retning for hele verdenssamfundet mod en klimaneutral fremtid, skriver klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Mens pandemien fortsat raser verden over, og der træffes store og vigtige beslutninger med umiddelbare konsekvenser for folkesundheden, er vor tids største globale udfordring vokset ufortrødent med relativt begrænset mediebevågenhed. 2020 bliver formentlig det næstvarmeste år i Danmark, siden vi begyndte at måle.

12. december er det præcis fem år siden, at den daværende franske udenrigsminister, Laurent Fabius, lod hammeren falde i Paris. Den første globale klimaaftale var født, og det var et historisk øjeblik.

For første gang blev praktisk talt alle verdens lande enige om, at det var et fælles ansvar at handle for at undgå en decideret klimakrise, og man blev enige om rammerne for den fremtidige indsats.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Tid til at gøre status
I anledning af femårs jubilæet giver det mening at gøre status. Har Parisaftalen gjort den forskel, vi havde håbet på?

Her er det indledningsvist oplagt at gøre op med en myte, der nogle gange bliver brugt som undskyldning for at affærdige Parisaftalens betydning.

Hvis vi for alvor skal rykke på klimadagsordenen, skal vi have EU og de andre store CO2-udledere i et højere gear.

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi-, og forsyningsminister

Når verden fortsat ikke er på rette kurs mod at holde den globale temperaturstigning på 1,5 grad, som man blev enige om at sigte efter i Paris, så har aftalen vel fejlet?

Her er det vigtigt at understrege, at det aldrig nogensinde har været forventningen, at en international aftale i sig selv kan redde klimaet. Alle de beslutninger, der i praksis skal accelerere den grønne omstilling, bliver jo taget i hovedstæderne, regionalt og lokalt.

Pres for at hæve ambitionsniveauet
Til gengæld sætter Parisaftalen en klar retning for hele verdenssamfundet mod en klimaneutral fremtid.

Det har blandt andet medført, at utallige virksomheder og investorer har ændret kurs, fordi skriften ikke blot står på væggen, men også bogstavelig talt side om side med statsledernes kontrafej.

Aftalen sætter rammerne og opstiller de overordnede regler for indsatsen, så det er muligt at sammenligne og måle fremskridt. Og så betyder aftalens indbyggede ambitionsmekanisme, at der er et konstant pres for at hæve ambitionsniveauet yderligere.

I praksis vil vi nok se en del forsinkelser, særligt på grund af covid-19, men når vi overhovedet kan tillade os at forvente opdaterede klimamål fra alle verdenshjørner frem mod det udskudte klimatopmøde COP26 i november næste år, er det på grund af Parisaftalens ambitionsmekanisme.

USA's kommende præsident, Joe Biden, har også lovet, at USA hurtigst muligt genindtræder i aftalen, og det vil blandt andet indebære et nyt klimamål i løbet af 2021.

Læs også

EU's nye klimamål er glædeligt
I Danmark ligger vi med målet om at reducere drivhusgasudledningerne med 70 procent i 2030 i den absolutte top globalt, og vi er et af få lande, der har en målsætning i overensstemmelse med 1,5 gradsmålet.

Vores bidrag til Parisaftalen går imidlertid gennem EU, og hvis vi for alvor skal rykke på klimadagsordenen, skal vi have EU og de andre store CO2-udledere i et højere gear.

Det er derfor meget glædeligt, at de europæiske regeringsledere lige har taget et stort skridt fremad for klimaet ved at hæve EU's 2030-klimamål fra mindst 40 procent til mindst 55 procent.

Der er tale om et meget vigtigt resultat for EU og klimaet. Det nye mål på mindst 55 procent svarer til, at EU skal reducere med mere i de næste ti år, end man har gjort i de forgange 30 år.

Et klart vidnesbyrd
Beslutningen kommer efter en lang proces, hvor Danmark og en række klimaambitiøse lande vedholdende og aktivt har presset for højere ambitioner i EU.

Det er et klart vidnesbyrd om, at Danmark kan gøre en kæmpe forskel ved at bygge alliancer og skabe politisk pres. Der er tale om et resultat, som bare for få måneder siden virkede ret urealistisk.

Danmark var også klar til at støtte et mål på 65 procent, men det viste sig ikke muligt at danne en alliance om et mål på det niveau.

Beslutningen om en markant opjustering af 2030-målet kommer på falderebet af 2020, som formelt set er deadline for at genbesøge klimamål under Parisaftalen, som alle parter har forpligtet sig til.

Klimaforandringerne kan løbe løbsk
Den forpligtelse vil EU nu leve op til, og det kan give et rygstød til global klimapolitik og forstærke det nødvendige momentum trods den nuværende sundhedskrise og udskydelsen af FN's klimatopmøde COP26 til november næste år.

Verden står i en dramatisk situation, hvor klimaforandringerne risikerer at løbe løbsk. Her er Parisaftalen garanten for, at ambitionsskruen hele tiden strammes, så alle over tid forhåbentlig rammer det fornødne niveau.

Men en international aftale er kun så god som de parter, der står bag den. Danmark står klar til at levere, både på hjemmebanen og internationalt.

Og når tiårsdagen for Parisaftalen oprinder, skal verden meget gerne være på rette kurs mod 1,5 gradsmålet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00