Dan Jørgensen præsenterer første del af klimaplan på onsdag

KLIMA: Regeringen er på trapperne med sit forslag til den første store klimahandlingsplan. Billigere elvarme, udskiftning af olie- og naturgasfyr og affaldsplan er med. Støttepartier håber på højere ambitioner.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det har været en langstrakt optakt, men nu skulle den være god nok:

I denne uge kommer regeringen med første del af regeringens udspil til den længe ventede klimahandlingsplan, der skal vise, hvordan Danmark inden for de næste ti år skal reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent i forhold til 1990.

”Det, vi kommer med på onsdag, er første del af regeringens klimahandleplan. Det kommer til at levere på klimamålsætningen, og det kommer selvfølgelig også til at have et fokus på, at vi står midt i en svær tid, hvor vi skal stimulere beskæftigelsen i Danmark,” siger klimaminister Dan Jørgensen (S) til Politiken.

Tager hul på varmesektor
Tilbage i februar varslede regeringen oven på aftalen om klimaloven forhandlinger om borgerting, grøn transport, bæredygtig biomasse, kollektiv varmeforsyning og affald i løbet af foråret. Men hidtil er det kun hængepartiet fra den tidligere regering om grøn transport, der er landet.

Fakta
Ifølge klimaloven skal klimaindsatsen ske under hensyntagen til en række guidende politiske principper:
  • Danmark skal være et foregangsland i den internationale klimaindsats og har et historisk og moralsk ansvar for at gå forrest
  • Indfrielsen af Danmarks klimamål skal ske så omkostningseffektivt som muligt. Dansk erhvervsliv skal udvikles, ikke afvikles
  • Danmark skal fastholde en stærk velfærdsstat, hvor sammenhængskraften og den sociale balance sikres
  • Klimaindsatsen skal medføre reelle indenlandske reduktioner, men det skal samtidig sikres, at danske tiltag ikke blot flytter hele drivhusgasudledningen uden for Danmarks grænser.

Kilde: Aftale om klimaloven

Coronakrisen fik kastet yderligere grus i planerne, men nu kommer regeringen altså med et nyt udspil, hvor der bliver taget hul på energi- og affaldsområdet, heriblandt varmesektoren, hvor el fremadrettet skal spille en større rolle end i dag.

Det fortalte klimaministeren til flere medier i weekenden, hvortil han afslørede, at regeringen vil sænke afgifterne på elvarme, hæve dem på olie og naturgas og bruge 2,3 milliarder kroner til udskiftning af olie- og gasfyr med fjernvarme og varmepumper.

Pengene skal ifølge DR blandt andet gå til skrotningsordningen, der støtter varmepumper på abonnement, og til udrulning af fjernvarmenettet.

Ifølge Politiken kan regeringens planer udfase op mod en fjerdedel af de omkring 460.000 olie- og naturgasfyr, der er i brug i dag.

Oveni indeholder regeringens udspil forslag om overskudsvarme fra for eksempel datacentre, som i højere grad skal bruges i fjernvarmen, ligesom regeringen ønsker at sikre, at kommunerne kun kan vælge grønne varmeløsninger, og så vil regeringen have undersøgt, om et egentlig forbud mod fossile brændsler i fjernvarmesektoren kan lade sig gøre.

0:000:00