Dan Jørgensen til Elbæk: Vi er langt grønnere end Venstre

KOMMENTAR: Uffe Elbæk mener ikke, at der er forskel på Venstre og Socialdemokratiet. Mens de grønne organisationer i Danmark klapper af Socialdemokraternes politik, har Elbæk mere travlt med at kritisere, skriver Dan Jørgensen.

Forleden gav Alternativets leder Uffe Elbæk et større interview, hvor han harcelerede mod mit parti. Det er ikke til at se forskel på Venstre og Socialdemokratiet, mente han.

I givet fald kigger Elbæk ikke særligt godt efter. Der er vitterligt meget store forskelle.

Specielt på det område, som Elbæk ellers betragter som det vigtigste – det grønne – er mit parti, Socialdemokratiet, langt mere ambitiøst end Venstre.

Egentlig tror jeg, at vi er mange, der blev lidt forundrede over at se Elbæk ture sådan frem. Jeg har altid godt kunne lide Uffe, og var hele ideen med Alternativets nye politiske projekt ikke, at man skulle væk fra mudderkastning og politiske drillerier? Ville man ikke vise vejen ved at tale om egne visioner i stedet for at nedgøre andre? Og skulle det ikke handle mere om politik end personer? Sådan husker jeg det. Men sådan er det ikke gået.

Desværre er faktum, at Elbæk ofte bliver overmandet af trangen til at kritisere andre frem for at fokusere på sit eget projekt. Specielt går det ud over mit parti. Flest gange er det vores gruppeformand i Folketinget, Henrik Sass Larsen, som Elbæk og hans partifæller gerne giver med grovfilen, men nu er det altså også Mette Frederiksen og hele Socialdemokratiets projekt, der står for skud.

Har Elbæk en pointe? Er der for lille forskel på Socialdemokratiet og Venstre? Svaret er åbenlyst: Nej.

På en lang række områder – fordelingspolitik, velfærd, uddannelse og kultur – er der da et milevidt skel mellem, hvad regeringen gør, og hvad vi ønsker. Det er syret, at Elbæk ikke kan se det.

Endnu mere underligt er det, at Alternativet ikke anerkender den grønne politik, som Socialdemokratiet har fremlagt. De grønne organisationer i Danmark klapper ellers i hænderne. Hvorfor gør Alternativet ikke?

Lad mig fremhæve nogle af de vigtigste grunde til, at vi har fået meget grøn ros for vores grønne politik. Hvis Socialdemokratiet vinder magten efter næste valg, ønsker vi at skabe langt mere natur og urørt skov i Danmark. 15 nye vilde naturparker og 75.000 hektar urørt skov. Det er historisk ambitiøst.

På klimaområdet vil vi gøre Danmark frit for fossile brændstoffer fem år før de fleste andre lande i verden, nemlig i 2045. Her halter regeringen bagefter. De siger 2050.

I forhold til skadelige stoffer vil mit parti genindføre afgiften på PVC, ftalater og PVC-folier. Afgiften blev fjernet af den nuværende regering.

Vi har også vidtrækkende planer for at bringe mængden af plastik i vores natur ned. For eksempel vil vi indføre nye afgifter på forskellige plastikprodukter.

Endelig vil vi lave en grøn fremtidsfond, der skal styrke den grønne omstilling globalt. Efter samme model, som Vækstfonden opererer efter i dag, vil vi hjælpe der, hvor markedet ikke selv kan levere de nødvendige investeringer i ny teknologi. Fonden bliver på 20 milliarder kroner. De borgerlige er selvsagt imod.

Mon ikke mange af Alternativets vælgere og støtter egentlig godt kan se, at dette er en ekstrem ambitiøs politik, som samlet set igen vil gøre Danmark til foregangsland på det grønne område? Og mon de for alvor tror på, at Lars Løkke kan levere noget, der bare minder om dette ambitionsniveau? 

------

Dan Jørgensen er medlem af Folketinget og næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Han har tidligere været fødevareminister og medlem af Europa-Parlamentet. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Martin Lidegaard: Vi svigter klimaet fatalt Martin Lidegaard: Vi svigter klimaet fatalt Næste artikel Michael Kristiansen: Det politisk tonedøve Finansministerium slår til igen Michael Kristiansen: Det politisk tonedøve Finansministerium slår til igen
 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Vi mangler svar omkring fossil udvinding !

  Hvorfor støtter Socialdemokratiet nye licenser til fossil udvinding efter 2045 ?
  Hvis Danmark skal være førende i klimakampen kræver det et stop for nye olielicenser i Nordsøen.
  Olie og gas udvinding og forbrug belaster både klima, miljø og sundhed.
  Hvorfor støtter Socialdemokratiet at der fortsat udstedes nye licenser til olie og gasudvinding i Nordsøen ? I de nuværende licenser har selskaberne ret til udvinding helt frem til 2047 i den længstvarende licens. Med den 8 udbudsrunde som er i gang nu vil selskaberne få op til 10 år til undersøgelse og derefter 30 års udvindingsret !
  Følgende er et uddrag af Energistyrelsens redegørelse til folketinget omkring den 8 udbudsrunde. citat
  Med aftalen af 22. marts 2017 mellem Regeringen
  , Socialdemokratiet, Dansk
  Folkeparti, Det Radikale Venstre og SF
  blev der opnået enighed om at skabe større
  sikkerhed for, at de resterende ressourcer i Nordsøen hentes op. Aftalen indebærer således en lempelse af kulbrintebeskatningen i et vindue fra 2017-25 og gennemførelsen af ændringer i undergrundsloven og olierørledningsloven for at forbedre 3. partsadgangen til infrastrukturen og dermed gøre det muligt at udvikle en række mindre og nye fund kommercielt.
  https://ens.dk/sites/ens.dk/files/OlieGas/energi-_forsynings-_og_klimaministerens_redegoerelse_efter_undergrundslovens_ss_12_stk._2_til_folketingets_energi-_forsynings-_og_klimaudvalg_14_maj_2018.pdf

 • Anmeld

  stig christensen

  angående sass-larsen

  jeg er socialdemokrat og jeg vil altid være socialdemokrat men kan godt følge elbæk i hans kritik af særligt henrik sass larsen. det har ikke haft nogle konsekvenser for ham at han direkte har skabt tvivl om soc.dems holdning til vores nations deltagelse i EMRK og internationale domstole. så længe dette ikke får konsekvenser for Sass-larsen lige så længe kan jeg ikke stemme på det parti jeg er mest enig med politisk.

 • Anmeld

  knud Anker Iversen · folkepensionist

  Ja der er forskel men

  Dan Jørgensen har da ret. Der er forskel på V og S, men den er nu ikke særlig markant. F.eks. holder S stadig fast i at lufttrafik skal være ubeskattet i modsætning til vores nabolande. S virker også meget tøvende i forhold til transporten, hvor man ikke kommer med melding om roadpricing. S tør ikke tage anvendelse af afgifter i brug i forhold til f.eks. at beskatte kød og så i stedet lempe afgift på grøntsager. Tiden kræver bastante indgreb og det er vel vilje til at foretage dem som Uffe Elbæk efterlyser.

 • Anmeld

  Anthony Barrett

  ER det farven bag ved ørerne, der er grønnest?

  Det lyder hult, når man ikke vil være med til at beskatte flyrejser.

  Rejsecirkuset er gået helt over gevind. Som eksempel kan jeg anføre at min søn og hans familie på i alt 5 medlemmer på en måneds ferietur i 2018 til Sydamerika fløj ialt 41.268 km.

  Rejsemålene var Galapagosøerne, Cuzco, Machu Pitu og Titicacasøen i Peru, La Paz i Bolivia, Påskeøen via Santiago i Chile, Iguazu vandfaldene på grænsen mellem Argentina og Brasilien samt Rio og hjem.

  Min søn er en dygtig planlægger, så for at minimere rejseudgiften til i alt 85.000 kr. for samtlige 5 personer blev der fløjet store omveje for at kunne kombinere sig frem til den lavest mulige samlede billetpris.

  Lange flyveture med store fly medfører et CO2 udslip på 110 g pr. personkilometer. Min families store tur har medførte et samlet Co2 udslip på:

  41.268 x 110 : 1000.000 = 4,539 ton C02 har den kære familie belastet klodens atmosfære med for at få en stor en på opleveren.

 • Anmeld

  Søren Rønhede

  @Stig Christensen

  Du har helt ret. Saas Larsen har været Socialdemokratiets onde ånd siden 2005, da ansvarsløse Lykketoft kastede tøjlerne fra sig lige efter at han havde snuppet dem fra Nyrup. Antallet af ubehagelige Saas Larsen-udtalelser er stort. Den værste er vist, da han erklærer sig som varm tilhænger af Foghs store friværdi-røveri. Da viser han sig som det han er: En liberalistisk ulv i ulveklæder.