Dan Jørgensen til Elbæk: Vi er langt grønnere end Venstre

KOMMENTAR: Uffe Elbæk mener ikke, at der er forskel på Venstre og Socialdemokratiet. Mens de grønne organisationer i Danmark klapper af Socialdemokraternes politik, har Elbæk mere travlt med at kritisere, skriver Dan Jørgensen.

Forleden gav Alternativets leder Uffe Elbæk et større interview, hvor han harcelerede mod mit parti. Det er ikke til at se forskel på Venstre og Socialdemokratiet, mente han.

I givet fald kigger Elbæk ikke særligt godt efter. Der er vitterligt meget store forskelle.

Specielt på det område, som Elbæk ellers betragter som det vigtigste – det grønne – er mit parti, Socialdemokratiet, langt mere ambitiøst end Venstre.

Egentlig tror jeg, at vi er mange, der blev lidt forundrede over at se Elbæk ture sådan frem. Jeg har altid godt kunne lide Uffe, og var hele ideen med Alternativets nye politiske projekt ikke, at man skulle væk fra mudderkastning og politiske drillerier? Ville man ikke vise vejen ved at tale om egne visioner i stedet for at nedgøre andre? Og skulle det ikke handle mere om politik end personer? Sådan husker jeg det. Men sådan er det ikke gået.

Desværre er faktum, at Elbæk ofte bliver overmandet af trangen til at kritisere andre frem for at fokusere på sit eget projekt. Specielt går det ud over mit parti. Flest gange er det vores gruppeformand i Folketinget, Henrik Sass Larsen, som Elbæk og hans partifæller gerne giver med grovfilen, men nu er det altså også Mette Frederiksen og hele Socialdemokratiets projekt, der står for skud.

Har Elbæk en pointe? Er der for lille forskel på Socialdemokratiet og Venstre? Svaret er åbenlyst: Nej.

På en lang række områder – fordelingspolitik, velfærd, uddannelse og kultur – er der da et milevidt skel mellem, hvad regeringen gør, og hvad vi ønsker. Det er syret, at Elbæk ikke kan se det.

Endnu mere underligt er det, at Alternativet ikke anerkender den grønne politik, som Socialdemokratiet har fremlagt. De grønne organisationer i Danmark klapper ellers i hænderne. Hvorfor gør Alternativet ikke?

Lad mig fremhæve nogle af de vigtigste grunde til, at vi har fået meget grøn ros for vores grønne politik. Hvis Socialdemokratiet vinder magten efter næste valg, ønsker vi at skabe langt mere natur og urørt skov i Danmark. 15 nye vilde naturparker og 75.000 hektar urørt skov. Det er historisk ambitiøst.

På klimaområdet vil vi gøre Danmark frit for fossile brændstoffer fem år før de fleste andre lande i verden, nemlig i 2045. Her halter regeringen bagefter. De siger 2050.

I forhold til skadelige stoffer vil mit parti genindføre afgiften på PVC, ftalater og PVC-folier. Afgiften blev fjernet af den nuværende regering.

Vi har også vidtrækkende planer for at bringe mængden af plastik i vores natur ned. For eksempel vil vi indføre nye afgifter på forskellige plastikprodukter.

Endelig vil vi lave en grøn fremtidsfond, der skal styrke den grønne omstilling globalt. Efter samme model, som Vækstfonden opererer efter i dag, vil vi hjælpe der, hvor markedet ikke selv kan levere de nødvendige investeringer i ny teknologi. Fonden bliver på 20 milliarder kroner. De borgerlige er selvsagt imod.

Mon ikke mange af Alternativets vælgere og støtter egentlig godt kan se, at dette er en ekstrem ambitiøs politik, som samlet set igen vil gøre Danmark til foregangsland på det grønne område? Og mon de for alvor tror på, at Lars Løkke kan levere noget, der bare minder om dette ambitionsniveau? 

------

Dan Jørgensen er medlem af Folketinget og næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Han har tidligere været fødevareminister og medlem af Europa-Parlamentet. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Martin Lidegaard: Vi svigter klimaet fatalt Martin Lidegaard: Vi svigter klimaet fatalt Næste artikel Michael Kristiansen: Det politisk tonedøve Finansministerium slår til igen Michael Kristiansen: Det politisk tonedøve Finansministerium slår til igen