Danmark er det mest klimavenlige land i verden

KORT NYT: Danmark indtager en topplacering, når det kommer til at passe på klimaet. Det er konklusionen i en ny rapport, som mandag blev præsenteret på klimatopmødet COP18 i Doha, Qatar. Men der er stadig plads til forbedring, mener Martin Lidegaard.
Anne Justesen

Danmark er verdens mest klimavenlige land målt på CO2-udledning, vedvarende energi, energieffektivitet og klimavenlig energipolitik.

Sådan lyder konklusionen i rapporten Climate Change Perfomance Index. Rapporten er udarbejdet Climate Network Europe i samarbejde med Germanwatch. Resultaterne blev mandag præsenteret på klimatopmødet COP18 i Doha, Qatar. 

Danmark får 72,61 point ud af 100 mulige for sin klimaindsats, og klimaminister Martin Lidegaard (R) glæder sig over den danske topplacering:

"Vi viser, at det kan lade sig gøre at være klimavenlig, erhvervsvenlig og øge levestandarden på samme tid. Jeg er stolt af, at vi kan være foregangsland, og jeg er sikker på, at vi kan være med til at flytte noget i verden ved at vise det gode eksempel," siger Martin Lidegaard i en pressemeddelelse. 

Bredt energiforlig bringer Danmark i front
Det er især det brede energiforlig, som et næsten enigt Folketinget indgik i marts, der har fået Danmark op på førstepladsen, mener Søren-Dyck Madsen, klima- og energimedarbejder i Det Økologiske Råd, som sammen med WWF Verdensnaturfonden og NOAH har stået for vurdering af den danske politiske indsats til rapporten.

Fakta

Rapporten Climate Change Perfomance Index er udarbejdet af Climate Network Europe i samarbejde med organisationen Germanwatch med det formål at skabe et samlet overblik over CO2-udledning, vedvarende energi, energieffektivitet og klimavenlig energipolitik på globalt og nationalt plan.

WWF, Det Økologiske Råd og Noah er de grønne organisationer i Danmark, der har været med til at lave listen.


Kilde: ecocouncil.dk

"I det Økologiske Råd ser vi med tilfredshed på, at Danmark igen indtager førstepladsen blandt verdens lande, efter at vi gennem nogle år har haft dårligere placering. Det er især energiaftalen fra marts, som fik bred opbakning både på Christiansborg og i samfundet som helhed, der har bragt Danmark i front igen,” siger Søren Dyck-Madsen i en pressemeddelelse.

Plads til forbedring
Men selvom Danmark altså indtager en topplacering øverst på listen, er der stadig rum for forbedring, mener Martin Lidegaard: 

"Om få måneder er vi klar med en klimaplan, som vil vise, hvordan vi kan reducere udledningerne fra transporten, landbruget og boligerne, og den vil blive fulgt op af en klimalov. Så vi er slet ikke færdige endnu," lyder det fra ministren.

Også WWF glæder sig over Danmarks fine placering. Nu gælder det om at rette fokus mod transportsektoren og landbruget, mener Hanne Jersild, seniorrådgiver for klima og energi i WWF: 

”Det er flot, at Danmark er kommet øverst på rangstigen, og at energiforliget fra marts peger så stærkt fremad mod 2020. Nu bliver udfordringen at få sat gang i en ambitiøs indsats for at reducere udledningerne fra transportsektoren og landbruget, for her har Danmark fortsat en stor uløst opgave. Den kommende klimaplan vil forhåbentlig blive et godt afsæt for det.” 

0:000:00