Danmark får en olie- og gasstrategi

KORT NYT: En kommende olie- og gasstrategi skal sikre, at Nordsøens olie- og gasressourcer bliver effektivt udnyttet. En styringsgruppe vil frem til slutningen af maj 2015 arbejde på initiativet.
Foto: Colourbox.dk
Danmark skal have en olie- og gasstrategi.

Det skriver Klima-, Energi- og Bygningsministeriet i en pressemeddelelse.

Formålet er at sikre en effektiv udnyttelse af Nordsøens ressourcer og deres bidrag til dansk økonomi og vækst.

Derfor nedsætter regeringen nu i samarbejde med branchens aktører en styregruppe, som skal stå for at udarbejde strategien, der vil være klar i slutningen af maj 2015.

Gruppen vil blandt andet undersøge behovet for renovation og fornyelse i infrastrukturen, hvordan arbejdskraft med den nødvendige kvalificering kan skaffes, og muligheden for at bruge ny viden til at øge indvindingen.

Ifølge prognoser arbejdes der på Nordsøen i dag med en indvindingsgrad på gennemsnitligt 26 procent. Det vurderes, at en stigning på ét procentpoint vil betyde, at produktionsværdien øges med ca. 70 milliarder kroner, og at graden i fremtiden kan forøges med flere procentpoint.

"Det har stor betydning for det danske samfund, hvis vi kan forlænge den periode, hvor vi henter olie og gas i Nordsøen. Aktiviteterne i Nordsøen skaber højt specialiserede arbejdspladser og økonomisk vækst. Hvis vi kan udnytte ressourcerne fra olie- og gasfelterne mere effektivt, kan de ekstra indtægter være med til at skabe et grønnere og bedre Danmark," siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) i pressemeddelelsen.

Initiativet bag strategien skal også ses i sammenhæng med de seneste års faldende produktion i Nordsøen.

"Vi ved, at vi frem mod 2050 fortsat vil bruge olie og gas. Det kan vi lige så godt selv hente op, hvis det er muligt. Det vil forlænge den periode, hvor vi er nettoeksportør, og dermed udskyde det tidspunkt, hvor vi skal bruge udenlandsk valuta på at importere olie og gas. Jeg ser derfor frem til, at strategien næste år munder ud i klare anbefalinger til regeringen," udtaler ministeren.

0:000:00