Debat

Danmark må presse EU til at øge klima-ambitionerne

DEBAT: Klimaforhandlingerne fortsætter i disse uger ved COP19 i Polen. EU kommer tomhændet til årets store klimatopmøde i Polen og uenighederne er store. Klimakommissær Connie Hedegaard står over for en svær opgave, skriver Mattias Söderberg fra Folkekirkens Nødhjælp.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mattias Söderberg 
Seniorrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp 

På mandag begynder to ugers klimaforhandlinger i Warszawa. Danmark har en vigtig opgave på klimatopmødet.

Formandskabet for topmødet, Polen, gør, hvad de kan, for at holde forventningerne nede. Vi skal ikke forvente konkrete resultater, men blot nye processer og planer for at gå videre.

Forskellige forventinger 
Men når man taler med ulandene, lyder forventningerne helt anderledes. Ulandene vil have beslutninger, der leder til handling. Ikke mindst når det handler om klimafinansiering, dvs. penge, der skal hjælpe ulande med at reducere CO2-udslip og at tilpasse sig klimaforandringernes effekter.

Fakta
Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Desuden er der spørgsmålet om klimaflygtninge, og hvad der vil ske, når klimaforandringerne bliver så store, at det ikke længere er muligt at tilpasse sig. Med så forskellige forventninger trækker det op til et politisk tovtrækkeri i Warszawa.

Men det er ikke første gang, lande tager til et klimatopmøde med forskellige forventninger. EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, har det bedst, når hun får lavet kompromiser, der kan samle både fattige og rige lande. Og det er hun god til. Ved flere af de tidligere klimatopmøder har EU spillet en vigtig rolle ved at samle lande fra forskellige dele af verden til en aftale. Men denne gang kan det blive svært.

Hvis man skal finde kompromiser, skal man også have noget at tilbyde. De seneste år har EU handlet med den nuværende klimaaftale, Kyoto-protokollen. EU er gået med til at deltage i en ny periode under Kyoto-protokollen, og til gengæld er ulandene gået med til at arbejde hen mod en global aftale.

EU kommer tomhændede til forhandlingerne
Men i Warszawa har EU ikke noget at handle med. EU-landene kommer ikke med en samlet sæk med klimapenge, og hvis det er muligt, vil mange lande helst undgå diskussionen om klimaflygtninge. Connie Hedegaard får en svær opgave i Warszawa.

Og i denne situation kan Danmark få en vigtig rolle. Som EU's klimaduks er det Danmarks opgave at presse på for at øge ambitionerne. Det er ikke sikkert, Danmark kan trække hele EU med til at blive en ambitiøs spiller.

EU-landene kommer ikke med en samlet sæk med klimapenge, og hvis det er muligt, vil mange lande helst undgå diskussionen om klimaflygtninge. Connie Hedegaard får en svær opgave i Warszawa. Og i denne situation kan Danmark få en vigtig rolle.

Mattias Söderberg
Seniorrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp

Men Danmark kan skubbe til unionen og dermed bidrage til, at EU igen kan spille en konstruktiv rolle. Danskerne har givet regeringen mandat til at presse på for øgede ambitioner. Nu er det den danske regeringsdelegations opgave at bruge mandatet til at gøre en forskel!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00