Danmark og Mexico styrker samarbejde om energiforskning

STATSBESØG: Mexicos præsident, Enrique Peña Nieto, og statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt pressemøde torsdag med fokus på samarbejdsaftaler. Der indgås blandt andet flere aftaler på sundhedsområdet, men også om energiforskning. Artiklen er præciseret efter udgivelse.

Toke Gade Crone Kristiansen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indikerede torsdag på et pressemøde i Statsministeriet, at han og den mexicanske præsident har haft travlt med at indgå samarbejdsaftaler landene imellem.

“I dag indgår vi otte aftaler, og i morges lavede vi to aftaler om at gøre det mere attraktivt for virksomheder at eksportere og mere sikkert at investere,” lød det således fra statsminister Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde torsdag med den mexicanske præsident, Enrique Peña Nieto. 

Statsministeriet oplyser, at der tale om følgende aftaler:

Sundhedssamarbejde: Som led i et forstærket myndighedssamarbejde tilrettelægger Sundheds- og Ældreministeriet et strategisk sektorsamarbejde med Mexicos sundhedsministerium med fokus på den primære sundhedssektor. Aftalen underskrives af den mexicanske udenrigsminister.

Diabeteskapacitetsudvikling: Formålet med samarbejdsaftalen er at udvikle et kapacitetsopbygningsprogram for mexicansk sundhedspersonel på primærniveau til bedre at diagnosticere og behandle diabetes. Aftalen omfatter Mexicos sundhedsministerium, Københavns Universitet samt Endokrinologisk Afdeling M, som er Odense Universitets Hospitals implementerende aktør i samarbejdsaftalen.*

Menneskerettighedssamarbejde: Institut for Menneskerettigheder og det mexicanske indenrigsministerium indgår en samarbejdsaftale om Mexicos indsats for at udvikle et nationalt program for at fremme erhvervslivets respekt for menneskerettigheder i Mexico.

Energisamarbejde: De danske og mexicanske energiministre vil underskrive et implementeringsbrev for at understøtte gennemførslen af det eksisterende dansk-mexicanske klima- og energisektorprogram, herunder inden for energiforskning og udvikling af et vindatlas.

Lægemiddelsamarbejde: En bred samarbejdsaftale mellem de danske og mexicanske lægemiddelstyrelser ventes underskrevet. Formålet er at fremme det gensidige samarbejde om lægemiddelsikkerhed. Aftalen vurderes endvidere at være af dansk kommerciel interesse.

Derudover forventes to aftaler om dels eksport- og investeringsfremme og dels genforsikring i forbindelse med eksportkreditter underskrevet, samt en aftale om donation af Lego-klodser og kapacitetsudvikling af børnehaver (Lego Foundation). 

Se hele pressemødet ovenfor.

 

* Danmarks Ambassade i Mexico præciserer efter udgivelse af artiklen, at det ikke er paraplyorganisationen Danish Diabetes Academy, men derimod Endokrinologisk Afdeling M, som er OUHs implementerende aktør i samarbejdsaftalen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00