Debat

Danmarks energipolitik

DEBAT: Der skal gøres op med den romantiserede energipolitik. Vindenergi er ikke den eneste "rigtige" måde at lave energi på, skriver dagens debattør Per Dalgaard (DF).
Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Per Dalgaard (DF),
Klima- og Energiordfører 

Den energipolitik, et land har, er en af de mest vitale politikker for et samfund. Uden energi kan et moderne samfund som det danske ikke fungere. Uden energi kan et lands basisstrukturer ikke fungere.

Uden energi kan et land intet producere, og derved skabe arbejdspladser og velfærd. Energiproduktion er det, der giver el i vore ledninger til både private og til erhvervslivets produktion, samt varme til vore bygninger.

Energipolitik baseret på følelser
Derfor er det meget besynderligt at erfare, at denne vigtige gren af dansk politik efterhånden mere er baseret på følelser, end på saglige, teknisk velfunderede forhold og rationelle økonomiske fakta.

Som klima- og energiordfører for Dansk Folkeparti har jeg altid opfattet min opgave på dette vigtige område som værende at skulle skaffe landet en billig, effektiv og miljømæssig forsvarlig energi. Hele tiden og når der er brug for den.

Men dette, ser jeg, er ikke det primære udgangspunkt for en stor del af mine politiske kolleger som med alle midler og uanset omkostningerne vil satse på verdens mest dyre måde at skaffe energi på, nemlig primært ved hjælp af vindmøller. Som i øvrigt kun kan levere el, når vinden blæser.

Dansk konkurrenceevne ødelægges
Jeg anser denne model for ødelæggende for dansk konkurrenceevne og for at have rod i en romantiseret energipolitik, hvor det desværre igen er lykkedes venstrefløjens politikere at overbevise både mine politiske frænder og en meget stor del af befolkningen om, at dette er det eneste rigtige.

Intet kan være mere forkert. Og for at fuldende denne forkerte beslutning påstår samme gruppe, at vindenergi er den billigste måde at skaffe el på. Det er evident forkert. Det viser internationale undersøgelser, at det ikke er. Tværtimod er det den dyreste måde at skaffe energi på.

Fakta
HUSK!
Du kan også deltage i debatten.
Skriv til Hjalte Kragesteen:
[email protected]

For at fremme denne usaglige argumentation kalder specielt venstrefløjen derfor den el, de ønsker produceret, for 'grøn' el. Det vil sige, det er den "rigtige" el, som forbrugerne nu skal betale ekstra store summer for at få.

Sort el
Energi produceret på traditionel vis kaldes for henholdsvis sort el og sort varme. Hvilke udtryk!

De virksomheder, der må lukke i Danmark, flytter blot til udlandet, hvor energien er meget billigere. Hvad er der så opnået, ved denne bevidstløse holden den grønne fane højt? Intet, absolut intet.

Per Dalgaard (DF)
Klima- og Energiordfører

Vi har i Danmark verdens mest effektive og absolut billigste kulfyrede kraftvarmeværker, hvor røggasser renses for stort set al forurening. Dem vil venstrefløjen have nedlukket så hurtigt som muligt.

Det er en skandale. Intet mindre. Denne politik er ganske enkelt så usaglig og ude af proportioner med den virkelige verdens teknologiske formåen og økonomiske fakta, at jeg mildt sagt forbavses.

Der er ganske fint med en VE-energiproduktion, og den ønsker Dansk Folkeparti at fremme. Men at specielt vind fortsat skal have støtte i milliarder kroner-klassen, vidner om, at denne VE-teknologi ikke kan køre uden tilskud.

Forbrugeren skal oplyses
Det kan man politisk beslutte skal være sådan, men så skal forbrugerne vel vide det. Og det får de ikke noget at vide om. De har dog efterhånden en ubehagelig fornemmelse for denne dyre el, idet mange stiller sig undrende over for alle de besynderlige begreber, der fremtræder på deres elregning.

Den model, som venstrefløjen ønsker fremmet på energiområdet, har et resultat: tab af dansk konkurrenceevne og derved tab af tusindvis af arbejdspladser. Men gavner denne politik så i det mindste ikke klimaet? Nej, overhovedet ikke.

Virksomheder flytter til udlandet
De virksomheder, der må lukke i Danmark, flytter blot til udlandet, hvor energien er meget billigere. Hvad er der så opnået ved denne bevidstløse holden den grønne fane højt? Intet, absolut intet. Og dog, vi får et fattigere Danmark, hvor der efterhånden ingen produktion er tilbage.

Det mest groteske i denne sag er, at den store danske vindmøllefabrikant Vestas, der netop har fået støtte i milliarder kroner-klassen gennem årene, uden blusen flytter sin produktion til udlandet. Dette er uhyggelige perspektiver.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Dalgaard

Fhv. MF (DF) og byrådsmedlem, Syddjurs
datanom (1983), pladesmed (1964)

0:000:00