Debat

Danmarks Grønne Investeringsfond: 2020 gjorde os klogere på tre grønne indsatser

DEBAT: Coronakrisen prægede 2020, som også stod i den grønne omstillings tegn. Vi er blevet klogere på tre indsatser, der giver os mulighed for at genstarte grønt efter krisen, skriver Michael Zöllner.

Mange grønne danske virksomheder har fået vind i sejlene under coronakrisen. Det får Danmarks Grønne Investeringsfond til at se ind i et lysere 2021, skriver Michael Zöllner.
Mange grønne danske virksomheder har fået vind i sejlene under coronakrisen. Det får Danmarks Grønne Investeringsfond til at se ind i et lysere 2021, skriver Michael Zöllner.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Zöllner
Erhvervskundedirektør, Danmarks Grønne Investeringsfond

I Danmarks Grønne Investeringsfond vil vi være med til at sikre, at genstarten efter coronakrisen også bliver en grøn genstart. For det er afgørende, at vi får reduceret udledningen af CO2 markant, og at vi lever i harmoni med klodens ressourcer.

Selvom 2020 har været et år, de fleste af os har haft lyst til at springe over – hurtigt bladre videre i kalenderen frem til 2021 – så har 2020 også været et år, der har stået i den grønne omstillings tegn.

Her tænker jeg særligt på den nyligt indgåede aftale, hvor EU's medlemslande forpligter sig til at reducere CO2-udledningen, men også på de mange grønne danske virksomheder, der har fået vind i sejlene under coronakrisen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er positive takter som disse, der får os til at se ind i et lysere 2021 hos Danmarks Grønne Investeringsfond. For vi kan netop være med til at kickstarte og skalere nogle af de grønne virksomheder og teknologier, der kan sætte Danmark forrest på nethinden hos ledere verden over.

I løbet af 2020 blev vi særligt klogere på tre indsatser, som, vi i Danmarks Grønne Investeringsfond tror på, giver os mulighed for at genstarte grønt efter coronakrisen.

Planteproteiner og nye måder at producere fødevarer på kan være med til at sikre den afgørende omstilling, som er nødvendig i vores landbrug

Michael Zöllner
Erhvervskundedirektør, Danmarks Grønne Investeringsfond

Omstillingen af transportsektoren
Visionen og drømmen om den grønne transport har vi haft længe.

Men i 2020 har vi set særligt mange positive tendenser. Vi får brug for en buket af teknologier, hvis vi skal lykkes med omstillingen. Her kan vi glæde os over, at vi har mange dygtige danske virksomheder, der knokler for at sikre, at vi får en grøn transport i fremtiden.

Nogle af de gode eksempler, som vi kender og har været med til at finansiere i Danmarks Grønne Investeringsfond, er Lithium Balance, Green Hydrogen og Umove. De er repræsentanter for tre vigtige teknologier, der bliver afgørende i vores omstilling, nemlig batterisystemer, brint og elektrificering.

Lidt uden for Roskilde kører Umoves grønne elbusser rundt. De er i drift, og de er hver dag med til at bringe borgere fra a til b.

CO2-besparende køretøjer som offentlige transportmidler er ikke længere en utopi. Det er faktisk noget, som vi allerede nu har implementeret, men også har brug for meget mere af.

Batteristyresystemer er også et afgørende element i en sikker, pålidelig og effektiv anvendelse af eldrevne køretøjer, og her er Lithium Balance i Smørum et lysende eksempel.

Virksomheden er en af verdens førende leverandører af styresystemer til lithium-ION-batterier. Og sidst, men ikke mindst, viser Green Hydrogen i Kolding vejen for, hvordan brint kan blive en af fremtidens grønne energikilder.

Nye måder at producere fødevarer på
Vi skal i dag producere mad til mange flere – både mennesker og dyr – end tidligere, og vi skal gøre det i overensstemmelse med klodens og naturens ressourcer.

Her bliver de nye fødevareteknologier afgørende, og Danmark er allerede godt på vej til at sikre, at vi på dette område også kan blive en verdensførende ekspertnation til gavn for danske arbejdspladser og vækst i hele landet.

Planteproteiner og nye måder at producere fødevarer på kan være med til at sikre den afgørende omstilling, som er nødvendig i vores landbrug.

Vi er allerede en af verdens dygtigste fødevareproducenter, men vi må endelig ikke tabe denne vigtige styrkeposition. Her er innovation og grøn kapital afgørende.

Og i 2020 har vi set et godt eksempel på, hvordan vi omstiller vores fødevareproduktion. For eksempel i Nordic Harvest, der har etableret indendørs salat- og krydderiproduktion i Taastrup.

Det er en af de mange virksomheder over hele Danmark, der arbejder med vigtige teknologier inden for fødevareproduktion og proteiner.

Innovative virksomheder som disse er med til at øge vores konkurrenceevne, når verdens øjne i endnu højere grad rettes mod grønne løsninger med genstarten efter coronakrisen.

Et vedvarende energieventyr
'Det danske vindeventyr' siger vi for at markere den helt særlige rolle, som Danmark har spillet i udviklingen af vindenergi.

Men det eventyr er langt fra forbi – og med nye teknologiske landvindinger inden for både vind og sol, udgør de to teknologier fundamentet for at skabe et 'vedvarende energieventyr 2.0'. For overalt i verden kigger man i Danmarks retning, når man har behov for viden på dette område.

I Danmarks Grønne Investeringsfond har vi været med til at finansiere store solprojekter udviklet af Better Energy og European Energy.

Men også udviklingsprojekter som testcenteret Lorc ved Lindø på Fyn, der har bygget verdens største vindmølle-nacelle-testenhed. Alle de projekter har potentialet til at styrke fremtidens grønne energiproduktion.

Det er heldigvis ikke kun i Danmark, at vi synes, at det er en god idé: EU vil mangedoble antallet af havvindmøller de kommende 30 år – en investering til omkring 6.000 milliarder danske kroner.

I Texas har de nogle af verdens største vindmølleparker, og ifølge data fra Electric Reliability Council of Texas kom en større del af Texas' energi fra vedvarende energikilder end fra kul i 2019.

Det er i den omstillingsproces, at vi i Danmark skal byde os til med vores ekspertise – og for Danmarks Grønne Investeringsfonds vedkommende – den grønne kapital til danske virksomheder. På denne måde gør vi grøn omstilling til god forretning.

2020 har budt på mangt og meget – mange prøvelser og mange udfordringer. Det vil for altid være det år, der ændrede verden.

Men jeg tror og håber på, at vi ved at dyrke de grønne potentialer i endnu højere grad og ved at turde satse på den grønne omstilling inden for transport, fødevarer, energi og meget mere kan skabe en grønnere og mere bæredygtig verden.

Er der en ting, som krisen har mindet os om, er det, at verden er et skrøbeligt system, som vi skal værne om og derfor passe på vores natur og planet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Zöllner

Chefrådgiver for bæredygtighed på SMV-området, Danmarks Eksport- og Investeringsfond
cand.merc. (CBS 1991)

0:000:00