Dansk biogas-eventyr truet af nye energiafgifter

BIOGAS: Skatteministeriet har stik imod EU-lovgivningen fritaget dansk biogas for energiafgifter. Men nye afgifter kan skade udviklingen i biogasbranchen, lyder det fra en ekspert og Brancheforeningen for Biogas. SF forventer en skånsom løsning på problemet.
Det kan blive et hårdt slag for biogasbranchen, hvis den fremover skal pålægges ekstra energiafgifter fra EU, vurderer ekspert og branchemand.
Det kan blive et hårdt slag for biogasbranchen, hvis den fremover skal pålægges ekstra energiafgifter fra EU, vurderer ekspert og branchemand.Foto: Colourbox
Per Bang ThomsenMichael Hjøllund
Den danske biogasbranche går en usikker og noget dyster fremtid i møde, efter det er kommet frem, at Skatteministeriet stik imod EU's energibeskatningsdirektiv har fritaget biogas for energiafgifter siden 2004.

Det vurderer Bruno Sander Nielsen, sekretariatsleder for Brancheforeningen for Biogas og chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, som frygter for branchens fremtid, hvis der nu bliver indført energiafgifter på biogas.

"Biogas er ingen guldrandet forretning, hvor overskuddet bare vælter ind, og der skal files i de enkelte projekter for at få dem til at hænge sammen. En afgift oven i vil gøre et indhug i værdien af indtjeningen på biogas og forringe muligheden for, at de enkelte projekter kan blive gennemført," siger han.

Det møder opbakning fra Henrik Bjarne Møller, seniorforsker ved Aarhus Universitet og ekspert i biogasproduktion.

"Med de nuværende støtteordninger og biogaspriser er der en vis optimisme i branchen. Men man skal ikke røre meget ved det, før læsset vælter og udviklingen bliver bremset," siger han.

Biogas er ingen guldrandet forretning, hvor overskuddet bare vælter ind, og der skal files i de enkelte projekter for at få dem til at hænge sammen. En afgift oven i vil gøre et indhug i værdien af indtjeningen på biogas og forringe muligheden for, at de enkelte projekter kan blive gennemført.

Bruno Sander Nielsen
Sekretariatsleder for Brancheforeningen for Biogas

Kan fortsat fritages for afgifter
Sagen om den manglende energiafgifter på biogas er kommet frem i forbindelse med den nye forsyningssikkerhedsafgift, som trådte delvist i kraft i februar i år.

Ifølge et paragraf 20-svar fra skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er biomasse som udgangspunkt ikke omfattet af EU's energibeskatningsdirektiv.

Men under arbejdet med den nye forsyningssikkerhedsafgift opdagede embedsværket, at biogas er omfattet af direktivet, og derfor skal den nu pålægges energiafgifter.

Skatteministeriets embedsmænd arbejder for tiden på at finde ud af, om biogas også fremover kan fritages for energiafgiften - eller om man kan sænke satsen i forhold til afgiften på de andre energiformer. Ifølge Skatteministeriet kan man nemlig fortsat fritage biogas for EU's energiafgifter, så længe det ikke kommer i kampolage med unionens statsstøtteregler.

Usikkerhed skader nye projekter
I kroner og ører vil der dog ikke være tale om de store udgifter for biogasproducenterne, hvis afgiften bliver indført. Ifølge ing.dk ligger de nuværende minimumsafgifter på 1,12 kroner per GJ til erhvervsmæssigt brug og 2,24 kroner til privat anvendelse.

0:000:00