Oliegiganten Shell køber det danske biogasfirma Nature Energy

Det internationale olieselskab Shell har købt Danmarks største biogasproducent Nature Energy Biogas for 14 milliarder kroner. Nature Energy ejer og driver i dag 14 biogasanlæg, mens 30 nye anlæg er på vej. 

Shell har købt den danske biogasproducent Nature Energy for 14 milliarder kroner.
Shell har købt den danske biogasproducent Nature Energy for 14 milliarder kroner.Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix

Danmarks største biogaskoncern, der er indtil nu har været ejet af blandt andre Sampension og de to kapitalfonde Pioneer Point Partners og Davidson Kempner, er blevet solgt til det internationale olieselskab Shell for 14 milliarder kroner.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Opkøbet skal understøtte Shells ambition om at øge sin produktion af lav-emissions brændstoffer og produkter, fortæller Shells downstream-direktør Huibert Vigeveno i pressemeddelelsen.

”Opkøbet af Nature Energy vil tilføje en europæisk produktionsplatform og vækstpipeline til Shells eksisterende RNG-projekter i USA. Vi vil bruge dette opkøb til at opbygge en integreret RNG-værdikæde på globalt plan på et tidspunkt, hvor energiomstillingspolitikker og kundepræferencer signalerer stærk vækst i efterspørgslen de kommende år."

Over de seneste fem år har Nature Energy Biogas udvidet markant, så de i dag ejer og driver 14 biogasanlæg, mens 30 nye anlæg er på vej. Virksomheden er førende i produktion af biogas fra organisk affald, og det er en udvikling, der fortsætter under det nye ejerskab, oplyser bestyrelsesformand Jesper Lok i pressemeddelelsen.

”Under det nye ejerskab af Shell vil vores team fortsætte med at forfølge sin unikke vision om at frigøre yderligere værdifulde ressourcer fra affaldsmaterialer, samtidig med at det tilbyder sikker og økonomisk bæredygtig energi til markedet og fremmer en cirkulær økonomi," udtaler Jesper Lok.

Investeringer for 35 milliarder kroner frem mod 2030
Nature Energy blev grundlagt i 1979 og har hovedsæde i Danmark. I 2018 købte to kapitalfonde, britiske Pioneer Point Partners og amerikanske Davidson Kempner, majoriteten i Nature Energy for 1,1 milliarder kroner, mens Sampension i samme omgang indtrådte som medaktionær med 20 procent af virksomheden.

Det er blot ét år siden, at virksomheden lancerede en ny vækststrategi, hvor de frem mod 2030 ville investere 35 milliarder kroner i nye biogasanlæg i Europa og Nordamerika. For de midler skulle der bygges mellem 10 og 15 nye anlæg årligt.

Salget af Nature Energy har været undervejs i et stykke tid, for allerede i januar i år kunne AgriWatch og KapitalWatch afsløre, at et salg var undervejs. Dengang bekræftede Jesper Lok, at virksomheden havde fået en del henvendelser, men at der ikke var aktuelle salgsdialoger.

0:000:00