Debat

Dansk Byggeri: Det kræver investeringer at undgå klimakatastrofen

DEBAT: Selvom den grønne omstilling ikke er gratis, så er det den eneste vej at gå, hvis vi skal undgå klimakatastrofen. Derfor undrer det, at regeringen helt bortprioriterer energispareindsatsen, der stadig har et stort uudnyttet potentiale, skriver Camilla Damsø Pedersen.

Den grønne omstilling er ikke gratis, men prisen er værd at betale, skriver&nbsp;<span>Camilla Damsø Pedersen.<br></span>
Den grønne omstilling er ikke gratis, men prisen er værd at betale, skriver Camilla Damsø Pedersen.
Foto: Dansk Byggeri
Anders Brønd Christensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Camilla Damsø Pedersen
Energipolitisk chef i Dansk Byggeri

Bølgerne går højt i disse dage, når politikerne forhandler om Danmarks fremtidige energipolitik.

Det handler i høj grad om, at omstillingen til at være uafhængig af fossile brændsler i 2050 skal være omkostningseffektiv, og det handler om finansiering.

Der er ikke så stor enighed om, hvordan den grønne omstilling skal finansieres. Men alle er enige om, at den ikke skal gøres dyrere, end den behøver at være.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Den eneste vej
Det, vi skal huske, er, at enhver omstilling kræver investeringer.

Selvfølgelig koster det penge at bygge havvindmølleparker, biogasanlæg og så videre. Det er heller ikke gratis at integrere de store mængder af strøm fra den stigende elproduktion.

Hvis Danmark ikke går forrest og fører en ambitiøs klima- og energipolitik, hvem gør så?

Camilla Damsø Pedersen
Energipolitisk chef i Dansk Byggeri

Og det koster også penge at øge effektiviteten af den energi, vi bruger. Præcis som det heller ikke var gratis, dengang Danmark satsede på kraftvarme og naturgas.

Prisen for den grønne omstilling er en pris, der er værd at betale.

Ikke kun fordi vi er så heldige, at Danmark har suveræne muligheder for øget vækst og beskæftigelse ved at satse grønt. Men også fordi det er den eneste rigtige vej at gå for klimaet, miljøet – og for de kommende generationers skyld.

Følgerne af verdens forbrug af fossile brændsler bliver tørke, oversvømmelser, orkaner og sult.

Det er klimaforandringer, vi allerede ser tendenser til rundt omkring i verden i dag. Care Danmark anslår i en rapport, at 14,7 millioner mennesker alene i 2015 blev drevet på flugt fra deres hjem på grund af klimaforandringer.

Derfor er det på høje tid, at vi begynder at tale lige så meget om en kommende klimakatastrofe, som vi taler om flygtningekrise.

Hvis ikke Danmark, hvem så?
Politisk er der heldigvis også enighed om, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler. Derfor undrer det også, at regeringens udspil til en ny energiaftale fuldstændig mangler initiativer til at øge indsatsen for energibesparelser i vores bygninger.

De samfundsøkonomiske potentialer for energibesparelser er store, men de kommer ikke af sig selv. Tværtimod ser vi en tendens til et stigende energiforbrug i vores boliger.

Derfor en opfordring til politikerne – husk nu også energibesparelser i bygninger og industri i tillæg til en ambitiøs udbygning med vedvarende energi.

Danmark er et af verdens rigeste lande, og vi har kernekompetencer inden for energiteknologier. Hvis Danmark ikke går forrest og fører en ambitiøs klima- og energipolitik, hvem gør så?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Damsø Pedersen

Programchef, energi, bygninger og bæredygtighed, Concito
cand.techn.soc (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00