Debat

Dansk Byggeri: Klimastrejkende skoleelever skal tilbage til fysiktimerne

DEBAT: De klimastrejkende folkeskoleelever har haft succes med at sætte klimaet på den politiske dagsorden. Men med klimaloven har de nu udspillet deres rolle og skal tilbage i skole, mener Dansk Byggeri.

Man skal ikke undervurdere børns evne til at skabe politisk bevægelse, men man skal heller ikke overdrive deres evne til at pege på de rigtige klimaløsninger, mener Dansk Byggeri.
Man skal ikke undervurdere børns evne til at skabe politisk bevægelse, men man skal heller ikke overdrive deres evne til at pege på de rigtige klimaløsninger, mener Dansk Byggeri.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Weidinger
Klima- og bæredygtighedschef, Dansk Byggeri

Efter år med klimastrejker og opråb fra Danmarks ungdom er det tid til at lægge strejkerne på hylden og i stedet komme tilbage til matematik- og fysiktimerne for at finde fremtidens klimaløsninger.

Det tog alt for mange år, men nu er politikerne endelig vågnet op til dåd. Den socialdemokratiske regering har samlet Folketinget om en ambitiøs klimalov, der sætter skub i den grønne omstilling. Og forskerstanden er enig i, at den er absolut nødvendig.

Man behøver ikke at være en klimastrejkende folkeskoleelev for at gå helhjertet op i arbejdet med at skabe et bedre klima.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

For mig og min generation, som er født lige omkring Den Kolde Krigs afslutning, er klimakampen ikke en kamp, vi er flasket op med. Vi har dog lært om forskernes opråb i gymnasietiden og frem, hvilket har gjort os engagerede, uden at det har ført til de sørgelige eksempler på klimaangst, som man har hørt historier om hos mange børn i det seneste år.

Klimapartnerskaber vil gå over i historien
Jeg forstår og deler børnenes frustration over den manglende politiske handling. Men at opfordre erhvervslivet og beslutningstagere til at dele klimapanikken er den helt forkerte vej at gå.

Jeg forstår og deler børnenes frustration over den manglende politiske handling. Men at opfordre erhvervslivet og beslutningstagere til at dele klimapanikken er den helt forkerte vej at gå.

Andreas Weidinger
Klima- og bæredygtighedschef, Dansk Byggeri

Selvfølgelig er der lang vej igen for at nå de globale klimamål i Parisaftalen, men svaret på manglen på handling i udlandet er ikke længere protester en fredag formiddag i Danmark, mens man burde være i skole.

Svaret er snarere en klar plan med utvetydige reduktionsmål, hvor erhvervslivet inddrages tæt. Det har regeringen netop leveret med en klar klimalov og oprettelsen af 13 klimapartnerskaber, hvor erhvervslivet skal hjælpe med at nå målet om at begrænse udledningen af klimagasser med 70 procent frem mod 2030.

Klimapartnerskaberne er et udtryk for en nødvendig, seriøs og ansvarlig tilgang til klimaudfordringerne, som, jeg tror, vil gå over i historien som en genistreg, der ikke er set lige i moderne politik. 

Børn kan skabe bevægelse
I modsætning til de mange, mestendels midaldrende klimaskeptiske mænd, der har gjort grin med folkeskoleelevernes kamp for klimahandling, er jeg børnene evigt taknemmelig. De har skabt en politisk mobilisering af deres forældre, som har gjort Danmarks høje klimaambitioner mulige.

Man skal ikke undervurdere børns utrolige evne til at skabe politisk bevægelse, men når det så er sagt, skal vi heller ikke overdrive deres kompetencer til at pege på de rigtige løsninger. 

Derfor er der brug for at lægge klimastrejkerne i Danmark på hylden og få de klimastrejkende forbilleder til at vise vejen ved at komme tilbage til de vigtige matematik- og fysiktimer. 

Vi har nemlig brug for den næste generations skarpe naturvidenskabelige hjerner til at finde morgendagens løsninger, der ikke bare ser frem mod 2030, men mod et klimaneutralt Danmark i 2050. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Weidinger

Chef for klima og bæredygtighed, Brdr. A&O Johansen, byrådsmedlem (K), Gentofte Kommune
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2018)

0:000:00