Debat

Dansk Energi: Brancheaftale om biomasse kan blive endnu bedre

DEBAT: Dansk biomasse er bæredygtig, ikke mindst på grund af den stærke brancheaftale, der blev indgået mellem aktørerne på energiområdet. Nu, to år efter, er tiden kommet til at gøre aftalen endnu stærkere, skriver Kristine van het Erve Grunnet.

Et af de uafklarede spørgsmål er, hvad der skal ske med danske brancheaftaler, når EU's nye direktiv om vedvarende energi træder i kraft, skriver Kristine van het Erve Grunnet. 
Et af de uafklarede spørgsmål er, hvad der skal ske med danske brancheaftaler, når EU's nye direktiv om vedvarende energi træder i kraft, skriver Kristine van het Erve Grunnet. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Anders Brønd Christensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristine van het Erve Grunnet
Chefkonsulent, Dansk Energi

Bæredygtig biomasse er med til at sikre, at Danmark tager et solidt skridt mod at være fri af fossile brændsler.

Netop nu lægger en række danske kraftvarmeværker sidste hånd på de rapporter, som dokumenterer deres brug af den bæredygtig biomasse.

Det er et resultat af brancheaftalen på området, som stiller skrappe krav om bæredygtigheden af de træpiller og den træflis, der brændes af. Det er anden gang, værkerne frivilligt fremviser, at den biomasse, de bruger, lever op til nogle af de mest ambitiøse krav om bæredygtighed. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Centrale spørgsmål skal afklares
Efter to år med brancheaftalen er tiden kommet til at evaluere den, så vi kan gøre en stærk aftale endnu stærkere og sikre, at den bæredygtige biomasse fortsat bidrager markant til målet om 50 procent vedvarende energi i 2030.

Her er nogle af de centrale spørgsmål, som skal afklares i forbindelse med en ny brancheaftale:

  • Med det nye direktiv om vedvarende energi får vi bindende europæiske kriterier for bæredygtighed af træpiller og træflis. Men den kommende regulering er i branchens øjne ikke ambitiøs nok. Det betyder, at vi diskuterer, hvorvidt vi kan fastholde en dansk brancheaftale.
  • Den biomasse, danske kraftvarmeværker bruger, er bæredygtig og leverer CO2-reduktioner. I forbindelse med evakueringen af brancheaftalen vil vi se på mulighederne for, hvordan vi kan dokumentere dette endnu bedre – eksempelvis gennem mere detaljeret information om landeoprindelse samt træart og type.
  • Kravene i brancheaftalen gælder kun biomasse fra skov. Vi indgår i øjeblikket i drøftelser om, hvorvidt aftalen kan udvides til ikke-skov, og hvordan det kan ske.

Efter to år med brancheaftalen er tiden kommet til at evaluere den, så vi kan gøre en stærk aftale endnu stærkere og sikre, at den bæredygtige biomasse fortsat bidrager markant til målet om 50 procent vedvarende energi i 2030.


Kristine van het Erve Grunnet
Chefkonsulent, Dansk Energi

Positive effekter skal dokumenteres
Brancheaftalen har resulteret i nye og flere procedurer, som sikrer bæredygtigheden i biomassen og holder Danmark i klimasporet. Aftalen er dokumentationen for, at energibranchen lever op til sit ansvar.

Samtidig har aftalen ført til et tættere samarbejde mellem skovbruget og kraftvarmeværker.

Begge sider har forstået behovet for at dokumentere, at den biomasse, vi bruger, er god for klimaet samt beskytter biodiversitet og skovens økosystemer.

Det vil vi bygge videre på og gerne i fællesskab med et bredt udsnit af aktørerne på området.

Derfor indbyder vi henover de næste seks måneder til dialog med det formål at blive endnu bedre til at dokumentere biomassens positive effekter. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristine van het Erve Grunnet

Områdechef, Hofor
master of european studies (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00