Debat

Dansk Energi: Danmark sætter markante aftryk på EU’s energiunion

DEBAT: Danmark har igennem december presset på for at få EU til at sætte ambitiøse mål for brugen af vedvarende energi og åbne for, at strømmen skal kunne flyde frit på tværs af EU's landegrænser. Det er blevet til markante aftryk, skriver Jørgen Skovmose Madsen.

Foto: René Schütze
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Skovmose Madsen
EU-chef, Dansk Energi

I disse måneder foregår en intens kamp om fremtidens regulering af EU’s energisektor. Kampen handler både om, hvor hurtigt og hvordan man udskifter fossile brændsler med vedvarende energi, hvordan man opnår en mere effektiv udnyttelse af energien, og hvordan man sikrer, at energien kan flyde frit over grænserne.

Fælles for alle emner er, at danske politikere og embedsmænd har sat markante aftryk i forhandlingerne. Den fælles indsats for at fremme danske interesser er af afgørende betydning for et erhverv, der i 2016 eksporterede for 75,6 milliarder kroner.

Forhandlingerne kulminerede indtil videre 18. december, hvor EU's energiministre mødtes i Bruxelles for at blive enige om ikke mindre end fire lovtekster.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

I den danske presse samlede interessen sig særligt om, hvor højt et mål for andelen af vedvarende energi man kunne blive enig om i 2030. Trods pres fra især Danmark, Frankrig og Portugal, var der ikke flertal for at øge målet fra de 27 procent, der i øjeblikket ligger på bordet.

El på tværs af landegrænser
Der er imidlertid håb endnu, da Europa-Parlamentet, med centralt placerede danske medlemmer, har vedtaget et mål på 35 procent vedvarende energi i 2030. Med et stort flertal for et ambitiøst mål i Europa-Parlamentet og en række lande (herunder Danmark), der presser på i Ministerrådet, er vi fra Dansk Energi fortrøstningsfulde i forhold til et højere mål for vedvarende energi.

Kampen fortsætter i det kommende år, og med en fortsat stærk indsats fra både regeringen og de danske medlemmer af Europa-Parlamentet ser vi frem til endnu flere danske aftryk i 2018.

Jørgen Skovmose Madsen
EU-chef, Dansk Energi

Fortrøstningsfulde er vi også i forhold til at få åbnet op for eksport af grøn dansk strøm til Tyskland. I 2015 stillede tyskerne kun 13 procent af det 1.780 MW store elkabel mellem Jylland og Tyskland til rådighed for danske elproducenter. Det er derfor afgørende, at de igangværende forhandlinger knæsætter princippet om, at strømmen skal kunne flyde frit på tværs af EU's landegrænser.

På mødet mellem EU's energiministre 18. december var det ikke mindst den danske regering, der fik presset ambitionerne i vejret. Resultatet blev, at fra 2025 skal mindst 75 procent af kapaciteten i elkabler på tværs af landegrænser gøres tilgængelige. Vi kunne have ønsket os en tidligere indfasning, men at sætte en minimumsgrænse er et fornuftigt første skridt.

Hertil kommer, at Europa-Parlamentet i de forestående forhandlinger vil kræve endnu stærkere principper om, at strømmen kan flyde frit. Med blandt andre Morten Helveg Petersen (R) centralt placeret i Europa-Parlamentet på disse forhandlinger er der grund til at tro på yderligere fremme af danske interesser.

Kampen for flere danske aftryk fortsætter
Som en ekstra julegave lykkedes det tirsdag 19. december for EU's medlemslande og Europa-Parlamentet at blive enige om en revision af EU’s bygningsdirektiv.

Her var Bendt Bendtsen (K) EU-Parlamentets chefforhandler. Og trods mange og lange forhandlinger, lykkedes det at lande en aftale, som kan komme nogle af dansk erhvervslivs kronjuveler til stor gavn.

EU's medlemslande pålægges således at udarbejde langsigtede strategier for renovering af deres bygningsmasse.

Over 40 procent af EU's energiforbrug stammer fra bygninger, og selvom vi er godt vant til relativt velisolerede huse i Danmark, er der et enormt potentiale for forbedring i Europas bygninger bredt set. Og her er virksomheder som Danfoss, Grundfos, Rockwool og Velux alle verdensførende inden for energieffektive løsninger.

Forhandlingerne om EU’s energiunion er lange og seje, og man er kun nået et stykke ad vejen. Kampen fortsætter i det kommende år, og med en fortsat stærk indsats fra både regeringen og de danske medlemmer af Europa-Parlamentet ser vi frem til endnu flere danske aftryk i 2018.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Skovmose Madsen

Fhv. EU-chef, Dansk Energi, fhv. EU-politisk rådgiver, Landbrug & Fødevarer
MSc i europæiske studier (Aalborg Uni.2009)

0:000:00