Debat

Dansk Energi: Fair afgifter og klare regler gavner overskudsvarme mest

REPLIK: Dansk Energi foretrækker et system, hvor der er klarhed om regler og afgifter, så alle kan regne på, om netop deres overskuds-varmeprojekt er en god idé og kan give sikkerhed for økonomien på lang sigt, skriver Thomas Capral Henriksen, Dansk Energi.

Det har hidtil været min opfattelse, at Dansk Fjernvarme også mente, at de nuværende regler om overskudsvarme er et problem, skriver Thomas Capral Henriksen.
Det har hidtil været min opfattelse, at Dansk Fjernvarme også mente, at de nuværende regler om overskudsvarme er et problem, skriver Thomas Capral Henriksen.Foto: Dansk Energi
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Capral Henriksen
Chefkonsulent, Dansk Energi

Hvis man regner rigtigt, så er det faktisk tydeligt, at simplere regler kan lede til mere overskudsvarme. Det vil formentlig spare et fjernvarmeselskab eller to for lidt afgifter på kort sigt, hvis man bibeholder det nuværende afgiftssystem for overskudsvarme, som Dansk Fjernvarme nu foreslår.

Det vil dog ikke løse det grundlæggende problem, at der hersker total uklarhed om, hvad der skal betales i afgifter, hvilket er ødelæggende for mange projekter. I et indlæg 13. oktober argumenterer Dansk Fjernvarme for, at de nuværende regler skulle fremme overskudsvarmeprojekter bedst. Hvorfor de nuværende regler skulle være så fantastiske, forstår jeg ikke – tværtimod giver de anledning til vilkårlighed i administrationen.

Det har hidtil været min opfattelse, at Dansk Fjernvarme også mente, at de nuværende regler om overskudsvarme er et problem.

Overskudsvarme med ny afgiftsstruktur
Nu har jeg ikke argumenteret for, at afgifts- og tilskudsanalysens anbefaling om en overskudsafgift på 22,80 kroner/gigajoule er den perfekte afgift. Men hvis man for en stund – alligevel antager, at 22,80 kroner/gigajoule overskudsvarme kunne være den fremtidige sats for en overskudsvarmeafgift, og man samtidig forudsætter, at elafgiften lempes som anbefalet i afgifts- og tilskudsanalysen, så siger regnestykket faktisk, at der kan etableres overskudsvarme med en ny afgiftsstruktur.

Ulempen ved overskudsvarmeprojekter er, at ikke to er ens. Men bruger man en eldreven varmepumpe til at udnytte varme, der for eksempel er 25 grader, så skal man i dag måske betale en overskudsvarmeafgift. Eller måske slipper man, hvis man er heldig, at industrivirksomheden ikke skal have betaling for varmen, og SKAT samtidig vurderer, at der ikke skal beregnes en afgift af et såkaldt ”fiktivt vederlag”.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Usikkerheden er med nuværende regler meget stor, men man ender i eksemplet med at betale enten 25 eller 31 kroner/gigajoule fjernvarme i samlet afgift til el og overskudsvarme. Hvis man derimod laver en fast overskudsvarmeafgift og reducerer elafgiften som foreslået i afgifts- og tilskudsanalysen, så ender man i eksemplet med et samlet afgiftstryk på 20 kroner/gigajoule fjernvarme. Så man betaler i dette eksempel mindre i afgifter end i dag ved at lave reformen.

Står til rådighed
Hvis det fortsat er en gåde, hvordan jeg regner mig frem til, at et lettet afgiftstryk kan fremme overskudsvarmeprojekter, så står jeg som altid til rådighed med uddybende forklaringer.

Jeg foretrækker et system, hvor der er klarhed om regler og afgifter, så alle kan regne på, om netop deres overskudsvarmeprojekt er en god idé – og have sikkerhed for økonomien i et lidt længere tidsperspektiv.

Thomas Capral Henriksen
Chefkonsulent, Dansk Energi

Jeg foretrækker et system, hvor der er klarhed om regler og afgifter, så alle kan regne på, om netop deres overskudsvarmeprojekt er en god idé – og have sikkerhed for økonomien i et lidt længere tidsperspektiv.

 

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Capral Henriksen

Chefkonsulent, Dansk Energi
cand.tech.soc. (RUC 2005)

0:000:00