Dansk Energi: Farvel til grundbeløbet kræver målrettet indsats

FJERNVARME: Det giver et alvorligt men koncentreret problem, når grundbeløbet til fjernvarmeværkerne forsvinder, konkluderer Dansk Energi og efterlyser permanent nedsættelse af el-varmeafgiften. Dansk Fjernvarme vil af med bindinger.

En lavere el-varmeafgift vil give flere fjernvarmeværker mod på at investere i varmepumper, håber og tror de i Dansk Energi.<br>
En lavere el-varmeafgift vil give flere fjernvarmeværker mod på at investere i varmepumper, håber og tror de i Dansk Energi.
Foto: /ritzau/Bax Lindhardt
Kasper Kaasgaard

Inden årets udgang er der brug for en målrettet indsats for at forsvare en lille gruppe fjernvarmekunder mod meget dyre varmeregninger.

Det er en af konklusionerne i en ny analyse fra Dansk Energi. Interesseorganisationen har regnet på, hvad der sker med fjernvarmesektoren, når grundbeløbet bortfalder 1. januar 2019.

Deres beregninger viser nemlig, at færre end 20.000 fjernvarmekunder vil ende med en regning, der er højere, end hvis de havde et individuelt gasfyr.

”Grundbeløbets bortfald giver desværre et problem med høje varmepriser. Men problemet er relativt koncentreret. Det er et betydeligt problem for de, der bliver ramt, men heldigvis drejer det sig om relativt få værker og relativt få varmekunder,” siger Stine Leth Rasmussen, afdelingschef for produktion og analyse i Dansk Energi.

Selvfølgelig er der et investeringsbehov. Men det bliver udløst, hvis man ophæver de bindinger, der i dag hindrer fjernvarmeselskaberne i at foretage investeringerne.

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

Behov for investeringer
Nærmere bestemt kunderne på 89 værker. Heraf har 61 værker dog allerede fået tilladelse til at etablere en biomassekedel – noget, der kan være med til at give lavere priser til forbrugerne.

Analysen er baseret på 2016-tal. Derfor siger den ikke noget om, hvor mange af værkerne, der har sat gang i investeringer.

”Vi ved ikke præcist, hvor mange værker der har forberedt sig – og hvordan – på, at tilskuddet løber ud,” siger Stine Leth Rasmussen.

Sikkert er det ifølge hende dog, at en del værker vil kunne undgå høje priser også uden grundbeløb, hvis de foretager de rigtige investeringer.

For de resterende omtrent 25 værker, der leverer fjernvarme til under 10.000 kunder, er der brug for en målrettet indsats, konkluderer analysen. Det kan være i form af en pulje til at nedbringe værkernes gæld, hjælp fra Energistyrelsens rejsehold eller noget tredje. Men det er en politisk beslutning, understreger Stine Leth Rasmussen.

0:000:00