Debat

Dansk Energi: Forsyningsstrategi uden tunnelsyn

REPLIK: Forsyningssektoreren bør dele både gode og dårlige erfaringer med regulering. Også konsulenthusene, der regner for Finansministeriet, bør se på tværs af vand, affald, varme og el, skriver Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

Foto: Dansk Energi
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Stouge
Vicedirektør i Dansk Energi

Kan vi med tiden levere el, vand, varme og affaldshåndtering mere effektivt? Det er nok svært at sige nej.

Spørgsmålet er, hvordan vi gør det klogt, og så vi bruger vores erfaringer rigtigt? Igennem de sidste par år har en række konsulenthuse beregnet potentialer for effektiviseringer.

Jeg satte spørgsmålstegn ved, hvor virkelighedsnære de er i mit indlæg 23. juni – og argumenterer for, at vi skal huske at teste det på virkeligheden, når vi laver en ny regulering. Derfor er vi sådan set enige med Kim Behnke fra Dansk Fjernvarme, og vil gerne tage imod hans tilbud om samarbejde, om end han i sit indlæg 28. juni fejllæser stort set alle pointerne i mit foregående indlæg.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Deler gerne erfaringer 
For vi vil gerne dele både de gode og dårlige erfaringer fra elsektorens overgang fra hvile-i-sig-selv-regulering til indtægtsrammer. På pluslisten har vi måttet konstatere, at der har været effektiviseringer at høste i elsektoren, også selvom elsektoren modsatte sig i slutning af 90’erne. I dag kan vi konstatere, at vi trods effektiviseringer har øget leveringssikkerheden til 99,997 procent og skåret de påvirkelige omkostninger markant med en konkurrencedygtig pris som resultat. Men ægteskabet med reguleringen har langtfra altid været lykkeligt, og derfor deler vi gerne ud af både de gode og dårlige erfaringer.

Vi ved, at vi hele tiden kan blive bedre. Og det anstrenger vi os på at blive, også fordi der i reguleringen er indbygget en belønning for effektivisering. Spørgsmålet er imidlertid, i hvilket tempo udefrakommende krav skal indhentes. Og her er vi ved en del af minuslisten for vores erfaringer. For en regulering, der kun har effektiviseringer for øje, som heller ikke tager højde for allerede gennemførte effektiviseringer i en særdeles kapitaltung sektor, går nemt glip af nytænkning og innovation. Her vil vi i arbejdet med forsyningssektor-strategien være med til at udvikle en ny best-practice, hvor en regulering står på flere ben, så den både belønner effektiviseringer, innovation og nytænkning, så der investeres rettidigt.

Tør vi at lave løsninger på tværs i fællesskab, så ligger der mange muligheder og venter til gavn for forsyningssektorerne og til gavn for brugerne af infrastrukturen.

Anders Stouge
Vicedirektør i Dansk Energi

Belønning for innovation
I Storbritannien har regulator erkendt, at ensidigt fokus på effektiviseringer har en pris. Derfor har regulator blandt flere tiltag indført belønning for innovation. Dermed belønnes eksempelvis it- og dataløsninger, som kan skabe afsæt for, at alle elhandlere kan give kunderne nye løsninger. Eller løsninger, der kan overflødigøre netforstærkninger for at håndtere den grønne omstilling. Den engelske regulator Ofgem understreger, at målet er at sikre både nuværende og fremtidige generationer adgang til en velfungerende samfundsbærende energi-infrastruktur. Alternativet er, at regningen sendes direkte videre ind i børneværelset. 

Det samme kan siges, hvis reguleringen ikke i tilstrækkelig grad aflønner nødvendige investeringer i dag. For så finder de ikke sted. Den balance skal også findes. Ellers ender børneværelset igen som skraldespand. Det var i øvrigt det britiske eksempel om mangel på innovation, jeg fremhævede fra scenen på Energiens Topmøde, og at vi i Dansk Energi er villige til at lære af briterne. Det håber jeg også, andre er. 

Væk fra tunnelsyn   
Vi håber også, at konsulenthusenes skrivebordsøvelser kommer væk fra deres tunnelsyn, hvor de ser på forsyningsarterne enkeltvis. Tør vi at lave løsninger på tværs i fællesskab – og det håber jeg – så ligger der mange muligheder og venter til gavn for forsyningssektorerne og til gavn for brugerne af infrastrukturen.

Det er blandt andet derfor, jeg i mit foregående indlæg netop pointerer, at det ”vil det være en fejl, hvis de teoretiske størrelser bliver målet. Teori og virkelighed har det jo med ikke altid at stemme overens”.

Det er det vores håb, at vi sammen med vand, affald- og varmesektorerne sammen kan sikre en fornuftig balance i den måde, der skal reguleres på og i fællesskab lære af både det gode og dårlige for at skabe en samlet forsyningssektor, der leverer effektivt, konkurrencedygtigt og innovativt til gavn for kunderne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Stouge

Direktør, DI Byggeri, formand for Rådet for Energieffektiv Omstilling
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00