Debat

Dansk Energi: Ikke flere snuptagsløsninger på solcelleområdet

DEBAT: Vi kan ikke være tjent med flere snuptagsløsninger på solcelleområdet. I stedet bør regeringen sænke den høje elafgift for at undgå at solceller bliver uforholdsmæssigt billige, mener Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi.

Foto: Colourbox
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen S. Christensen
Forsknings- og teknologidirektør, Dansk Energi

En lav elafgift er og bliver det bedste værn mod de mange solcelle-lappeløsninger, der i denne tid præger den danske energipolitik.

Forleden foretog energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) endnu et politisk hasteindgreb. Det er fjerde gang på ganske få år, at ministeren griber øjeblikkeligt ind i forhold til udviklingen inden for solceller. Men ingen af de her lappeløsninger kommer for alvor til at dæmme op for udbygningen – de vil højst forsinke den et par år eller to.

Tiden er nemlig løbet fra, at politikerne kan beslutte hvor mange megawatt, vi skal have af den ene og den anden teknologi.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Drop afgiftsspekulation
Solceller og batterier falder så meget i pris i de her år, at flere og flere danskere tager dem til sig. Nu er opgaven at få teknologierne ind i det danske elsystem på den bedste samfundsøkonomiske måde.

Solceller er helt sikkert en del af fremtiden, og nogle vil sikkert også være bygningsintegrerede – udbygningen med solceller skal bare ikke være drevet af afgiftsspekulation.

Alt for høje elafgifter gør solceller og batterier endnu mere prismæssigt attraktive herhjemme. Derfor er det nu, at man på Christiansborg bør finde en langsigtet løsning.

Jørgen S. Christensen
Forsknings- og teknologidirektør, Dansk Energi

Sagen er, at de alt for høje elafgifter gør solceller og batterier endnu mere prismæssigt attraktive herhjemme. Derfor er det nu, at man på Christiansborg bør finde en langsigtet løsning i stedet for de mange små lappeløsninger.

Virkeligheden overhaler politiske forventninger
Vi har de seneste år set eksempler på batterier, der falder op til 20 procent i pris per år, og prisfaldet vil fortsætte de kommende år.

Det er blandt andet elbilindustrien, der driver den udvikling, men det kommer også de stationære solcellebatteriløsninger til gode. Vi ser også Tesla markedsføre solcelletage i øjeblikket, og de har allerede deres batteriløsning Powerwall klar.

Flere andre leverandører markedsfører allerede kombinerede solcelle- og batteriløsninger på det danske marked, og de vil med det seneste lovforslag sikkert opleve større efterspørgsel.

Den teknologiske udvikling er ikke til at stoppe. Derfor bliver de politiske forventninger for udviklingen konstant overhalet, og det går udover statskassen. Gang på gang.

Skatter og afgifter udgør knap 70 procent af en dansk husstands elregning – og selvom el bliver stadigt grønnere er det langt hårdere afgiftsbelagt end for eksempel fyringsolie eller diesel. Det er på tide, at der bliver taget fat på en grundlæggende omlægning af de danske energiafgifter.

Der er brug for, at der bliver sat handling bag ordene fra Christiansborg, så vi kan få nogle langsigtede og stabile rammer, som både store og små investorer kan have tillid til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00