Dansk Energi til Concito: I er de virkelige klimahelte

DEBAT: Klimaet er et farveblindt væsen, som kun kan tabe, hvis vi står på hver vores politiske fløj og råber i munden på hinanden. Concito blev født til at få fløjene til at mødes på midten, og det er lykkedes, lyder det fra Lars Aagaard.

Af Lars Aagaard
Administrerende direktør i Dansk Energi

Nu ved jeg det jo ikke helt præcist. Men for mig minder Concito om en konstruktion, som vi kender fra amerikansk politik – altså før Trump vel at mærke. Nemlig at etablere tænketanke på så alvorlige samfundsområder, hvor det ikke nytter, at den ene fløj tager patent på sandheden og udskammer den anden fløj.

Hvad, jeg til gengæld ved, er, at klimaet er et utålmodigt, farveblindt væsen, der er fløjtende ligeglad med, om løsningerne sker på blåt eller rødt initiativ. Bare det sker.

Dansk Energi var derfor en af dem, som i sin tid bød Concito velkommen. Vi havde behov for en stemme med fokus på klima på et tænksomt og fagligt grundlag. Husk på, at klima ikke var mainstream dengang.

Men der var behov for mere. Det var nødvendigt med en aktør, som kunne facilitere dele af den demokratiske samtale om, hvordan vi tackler en af vor tids største samfundsudfordringer.

I min optik blev Concito således født med den dobbelte mission om at give input til klimaudfordringen og dens løsninger - samtidig med at selve arbejdsfaconen skal bidrage til, at klimakampen ikke skiller på midten, men forener henover den reformistiske midte.

Flere veje til…
Den mission har Concito været dygtig til at udfylde, og positionen er mere aktuel end nogensinde før. Mens den ene rapport – berettiget – tegner et mere dystert billede af klimaets tilstand end den anden, er der en risiko for, at debatten bliver mere polariseret, hvor partier og personer tager patent på det rigtige klimasvar.

Det er jo ofte sådan, at hvis man kun har et mål i livet – en sag man forsvarer – ja, så er det let at finde svaret. Det er helt sikkert gode klimatiltag at gøre det dyrt at køre bil, flyve og spise kød, hvis det altså ikke lige ramte lavindkomstgrupperne ekstremt hårdt.

Eller hvad med lavere løn til alle? Super fedt for klimaet. Bare ikke for den kræftsyge, arbejdsløse eller pensionist, der har behov for pleje og omsorg finansieret af et konkurrencedygtigt og velfungerende arbejds- og kapitalmarked.

Eller hvad med at forbyde kul i morgen? God ide. Vi skal bare lige sikre os, at de kunder, som i dag er afhængige af varme fra de eksisterende kulkraftværker, ikke lider overlast.

Løsningerne skal findes i et rum, hvor økonomi, sikkerhed og klima finder hinanden. Og det rum har Concito søgt, uden at give køb på at være klimaets stemme.

I fortjener også ros for at turde sige, at vi skal bringe alle løsninger i spil. Vedvarende energi og effektiv udnyttelse af energi er det vigtigste. Men det rækker næppe, hvorfor I har ret i, at for eksempel lagring af CO2 også bliver et værktøj, vi kommer til at anvende.

Klimaets helte – på fløjen eller midten?
Klimadagsordenen kræver, at vi er ambitiøse. Den kræver, at der er nogle, der kan sætte ord på alvoren og udfordrer det etablerede. Men klimaet kræver også, at der er nogle, som arbejder med at forene de forskellige synspunkter i samfundet og de store magtpartier på Christiansborg.

Vi løser ikke klimaproblemet ved at råbe om kap i hver vores megafon. Det er klimaet for vigtigt til.

De virkelige helte i min verden er dem, som sidder inde på midten og får modstridende interesser til at mødes. Det understøtter Concito. Og det skal I blive ved med. Ellers ender I med at blive en kopi af noget, som eksisterer i forvejen.

Stort tillykke med fødselsdagen. Klimaet har behov for handling baseret på viden og processer, der samler den reformistiske midte til handling. Klø på.

Forrige artikel Økologisk Landsforening: Concito bør tænke større Økologisk Landsforening: Concito bør tænke større Næste artikel Noah: Concitos markedsliggørelse af klimaet fjerner enhver diskussion om politik og struktur Noah: Concitos markedsliggørelse af klimaet fjerner enhver diskussion om politik og struktur