Dansk Energi: Uklogt at afskrive CCS

CO2: Danmark bør ikke afskrive CCS, mener Dansk Energi. Derved rettes der kritik mod dele af oppositionen, der mener, at teknologien skal udelukkes som mulighed i Danmark.
Dansk Energi mener ikke, at muligheden for at benytte CCS i fremtiden betyder mindre udbygning af vedvarende energi.
Dansk Energi mener ikke, at muligheden for at benytte CCS i fremtiden betyder mindre udbygning af vedvarende energi.
Hjalte T. H. Kragesteen
Det er grundlæggende forkert, når dele af oppositionen ønsker, at Danmark afskriver sig fangst og lagring af CO2 - også kaldet CCS. Det mener Dansk Energi som kritiserer oppositionens argument om, at CCS kan hindre udbygningen af vedvarende energi.

"På den lange bane mener jeg, at det er uklogt at afskrive sig nogle muligheder. At afskrive sig CCS er det samme som at sige, at vi ikke vil have sol- eller brændselsceller. Vi ved ingenting om, hvad der sker frem mod 2050," siger EU-chef i Dansk Energi, Ulrich Bang.

Ligesom atomkraft
Debatten var oppe i Folketingssalen den 25. februar i forbindelse med 1. behandling af et EU-direktiv, der giver Danmark mulighed for at udnytte den danske undergrund. Her ville SF, R og Enhedslisten helt afskrive CCS.

Og Dansk Energis udmelding ændrer ikke ved noget hos SF, som sammenligner situationen med dengang, hvor Danmark afskrev sig at benytte atomkraft.

"Det var enormt klogt, at vi afskrev os a-kraften, for det er vigtigt at spørge os selv, hvad tror vi på, og hvad er vi gode til. Og der er intet, der tyder på, at vi er gode til CCS," siger energi- og klimaordfører Anne Grete Holmsgaard, som mener, at det ikke stemmer overens med ønsket om at blive fri af kulkraft.

Modsætningen mellem at holde døren åben for CCS og en fortsat udbygning af vedvarende energi, kan jeg slet ikke se. Det svarer til at sige, at hvis vi satser på at forske i bølgeenergi, så bliver der ikke bygget nogen vindmøller. Det hænger ikke sammen.

Ulrich Bang
EU-chef, Dansk Energi

Sender forkert signal
Hun mener, at energipolitik også handler om at vælge de løsninger, man helst vil have, og hun påpeger, at CCS-investeringer vil være dyre.

"Det kommer ikke af sig selv, og det er ikke gratis. Og vælger vi CCS med, bliver der færre midler til at investere i vedvarende energi og energibesparelser," siger Anne Grete Holmsgaard og fortsætter:

"Hvis vi ikke afskriver os CCS, så sender vi et fuldstændigt uklart signal. For så siger vi på den ene side, at vi vil ud af kullene, men også at vi alligevel vil holde lidt fast i dem."

Hun bakkes op af professor fra Aalborg Universitet Henrik Lund, som forstår, hvorfor nogle politikere finder det nødvendig at afskrive CCS.

"Det er en politisk holdning, som giver meget fornuft, for hvis vi afskriver os det, så spilder vi ikke en masse penge på at udvikle en teknologi, som vi ikke tror på, at vi får brug for alligevel," siger han.

0:000:00