Debat

Dansk energipolitik er dårlig købmandskab

DEBAT: Den danske energipolitik er ikke økonomisk forsvarlig, mener Villum Christensen (LA) og kritiserer "den grønne dagsorden". Han ser hellere, at DONG investerer i russiske atomkernekraftværker frem for at opføre vindmøller.
Foto: FT.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Man fornemmer på debatten om energipolitikken, at man har talt den grønne dagsorden så højt op, at man totalt har sluppet fornuften. Det er i hvert fald meget dårlig købmandskab.

Villum Christensen
Energi-, klima- og miljøordfører (LA)

Af Villum Christensen
Klima-, energi- og miljøordfører (LA)  

Før de danske energipolitikere hiver pungen op og igangsætter investeringer i 100 milliard-klassen og fordobler antallet af vindmøller, kunne det måske være interessant for de hårdtprøvede skatteborgere/elforbrugere at få svar på det simple spørgsmål: Er der overhovedet et behov?

Overproduktion af vindkraft
Vores kapacitet på energiområdet er mere end dobbelt så stor som produktionen, og tæt på halvdelen af vores vindmøllestrøm bliver eksporteret til langt under produktionsprisen, bl.a. fordi vi ikke er i stand til at forbruge den, når det blæser. Og denne eksport må alt andet lige blive stærkt forøget, når vindandelen ifølge regeringens forslag skal fordobles og levere halvdelen af elforsyningen.

Det danske samfund er placeret midt i et velfungerende nordeuropæisk el-marked, og vi kan altid få den strøm, vi har brug for.

Vi ved, at der inden længe starter et nyt kernekraftværk op i Finland, og at svenskerne opgraderer deres. I Polen har det statslige elselskab netop fået godkendt to kernekraftværker, og i Kalingrad i Rusland er man i fuld gang med at opføre et anlæg på ikke mindre end 2 x 1200 MW.

Når man så sammenholder disse fakta med vismændenes alvorlige kritik af regeringens energipolitik, idet de 12 gange i rapporten fastslår, at der ingen klimaeffekter er af en ensidig dansk satsning - ja, så bliver man meget nervøs på skatteborgernes vegne.

Ingen garanti for job
Liberal Alliance har som det eneste parti i folketinget gang på gang påpeget, at der absolut ingen sikkerhed er for miljøgevinster eller beskæftigelse i den grønne satsning, og at det snarere forholder sig modsat. Det eneste, der er sikkert, er, at verdens dyreste strøm bliver endnu dyrere, og at landets meget dårlige konkurrenceevne forringes yderligere.

Det er jo en hel særlig dansk virksomhedslogik, at vi i Danmark med åbne øjne betaler spidsen af en jetjager for noget, vi ikke har brug for, og som i øvrigt ikke er i stand til at afhjælpe de globale miljøproblemer.

Vi kan på markedet købe betydeligt billigere, end vi selv er i stand til at producere.

Ved vismændenes fremlæggelse af miljørapporten i sidste uge betegnede man den danske enegang som ikke mindre end en "dobbeltabsurditet". Så stærke ord fra en overvismand er ikke hverdagskost, men tilsyneladende interesserer det ikke hverken pressen eller politikerne.

Ræsonnementet er, at for det første spiller det ingen rolle på den globale klimasituation, hvad Danmark foretager sig ensidigt (kun bindende mål for de store udledere har betydning.) For det andet vil den voldsomme vindsatsning via kvoteordningerne betyde, at andre europæiske lande og mindre energieffektive lande vil "ose" tilsvarende mere.-(Kvotesystemet er et nulsumsspil - indsatser i "ikke-kvotesektoren" som eksempelvis transport og boliger vil trods alt være mindre meningsløst.

Kernekraft frem for vindmøller
LA synes, vi skal gøre rent bord på energiområdet og konvertere det store kludetæppe af støtteordninger til et system, hvor teknologierne konkurrerer på lige vilkår, og hvor man prissætter CO2-reduktionen, så den flugter med kvoteprisen. Så vil vi få den rigtige pris.

Og hvis vi absolut skal investere de mange milliarder i øget kapacitet på energiområdet - selv om det kan være svært at se behovet - så vil det give langt mere mening, hvis fx DONG køber en andel af kernekraftværket i for eksempel Kalingrad, hvor prisen på en kWh med de gængse forudsætninger vil ligge på 30-40 øre, mens vi må regne med det tredobbelte eller over en krone pr kWh, når der investeres i havvindmølleparker.

Man fornemmer på debatten om energipolitikken, at man har talt den grønne dagsorden så højt op, at man totalt har sluppet fornuften. Det er i hvert fald meget dårlig købmandskab.

Et er i hvert fald helt sikkert: Hvis "Energipolitikken i Danmark A/S" var en virksomhed, der lavede dibbe-dutter, så var den gået neden om og hjem.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

0:000:00