Debat

Dansk Fjernvarme: Energispareordning gavner både sol og vind

DEBAT: Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme roser energiministeren for at ville udvide energispareordningen, så den omfatter både solvarmeanlæg og el-drevne varmepumper. Det fremmer nemlig både grønne investeringer og gavner dansk eksport, lyder det.

<span>"Solvarmens vækst i Danmark skyldes ikke mindst, at
fjernvarmeselskaberne siden 2012 har kunnet medregne kollektive solvarmeanlæg
som energibesparelser i form af det første års produktion af solvarme," lyder det fra Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.&nbsp;<br></span>
"Solvarmens vækst i Danmark skyldes ikke mindst, at fjernvarmeselskaberne siden 2012 har kunnet medregne kollektive solvarmeanlæg som energibesparelser i form af det første års produktion af solvarme," lyder det fra Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme. 
Foto: Dansk Fjernvarme
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Mortensen
Direktør i Dansk Fjernvarme

Solvarme i fjernvarmen har haft en flot fremgang de seneste ti år.

Især i 2015 har solvarmen taget eksplosivt fart, hvor fjernvarmeselskaberne har investeret 1,5 milliarder kroner i solvarmeanlæg, der tilsammen fylder 760.000 kvadratmeter. Frem til næste sommer vil der være tilsvarende investeringer i 33 anlæg, så vi arealmæssigt kommer over 1,5 millioner kvadratmeter solvarme.

I de nyeste og største anlæg med damlagre kan solvarmen tilmed dække helt op til 50 procent af fjernvarmen i området.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Fornuftigt at regne sol og vind lige
Solvarme er med andre ord en både grøn og vedvarende energiform, der i stigende omfang leverer grøn og billig fjernvarme til danskerne. Solvarmens vækst i Danmark skyldes ikke mindst, at fjernvarmeselskaberne siden 2012 har kunnet medregne kollektive solvarmeanlæg som energibesparelser i form af det første års produktion af solvarme.

Og når energi-, forsynings og klimaminister Lars Christian Lilleholt nu vil udvide ordningen til også at omfatte el-drevne varmepumper, giver det rigtig god mening. For ligesom solens varme fortrænger mere og mere CO2 i fjernvarmesystemet, vil strøm fra de mange vindmøller naturligvis kunne gøre det samme ved hjælp af varmepumper.

Varmepumperne vil ikke alene være grøn energi i fjernvarmen, de vil også gøre Danmark i stand til selv at udnytte overskydende vindstrøm i stedet for at eksportere den billigt til udlandet.

Kim Mortensen
Direktør i Dansk Fjernvarme

Og ved – ligesom det er gældende for solvarme – at kunne medregne varmepumper, vil man fjerne en af de økonomiske barrierer, der aktuelt står i vejen for, at store varmepumper kan få et gennembrud i fjernvarmen. Varmepumperne vil ikke alene være grøn energi i fjernvarmen, de vil også gøre Danmark i stand til selv at udnytte overskydende vindstrøm i stedet for at eksportere den billigt til udlandet.

International opmærksomhed til solinvesteringer
At danske solvarmeprojekter vækker international interesse og nu også kaster internationale priser af sig, viser det faktum, at Dronninglund Fjernvarme er nomineret til The European Solar Prize 2015 (Den Europæiske Solpris 2015). Prisen uddeles den 23. november i Prag og viser, at det har været rigtigt for Danmark at satse målrettet på solvarmen.

Solvarme er vigtig i forbindelse med energibesparelser. Solvarmeanlæggene etableres typisk i tilslutning til naturgasfyrede decentrale kraftvarmeværker. Det betyder, at når solen leverer billig og miljøvenlig varme, fortrænger det naturgas; vi bruger færre fossile brændsler, og sammen med en varmepumpe er det en meget effektiv måde at udnytte energien på.

Fjernvarmeselskaberne kan med langsigtede grønne investeringer på den måde bidrage effektivt til den grønne omstilling, samtidig med at varmepriserne sænkes.

Vi mener derfor, det er oplagt fremover at lade både varmepumper og solvarme tælle med som energibesparelser. Også fordi solvarmeanlæggenes damlagre er en effektiv kilde til varme for de eldrevne varmepumper i fjernvarmesystemet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00