Debat

Dansk Fjernvarme: Godt med bred enighed om ny energispareaftale

DEBAT: Fredag underskrev Dansk Fjernvarme sammen med gas- og elsektoreren en ny aftale om energibesparelser. Med aftalen har vi fastholdt et højt ambitionsniveau for ordningen, skriver Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Foto: Dansk Fjernvarme
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Mortensen
Direktør i Dansk Fjernvarme

Jeg er især glad for, at vi har indgået en aftale, hvor vi har sikret, at der også fremadrettet kan investeres i solvarme, der har vist sig effektiv i forhold til at holde omkostningerne nede. Jeg sætter pris på, at energi-, forsynings- og klimaministeren deler denne opfattelse og derfor har arbejdet for at få solvarme med i en ny aftale.

Det samme kan siges om varmepumper, der som noget nyt nu bliver omfattet af energispareaftalen. I lang tid stod Dansk Fjernvarme alene med ønsket om at få dem gjort til en del af den pakke, der kan bidrage til at holde omkostningerne nede.

Det er heldigvis lykkedes os at overbevise de øvrige parter om at sikre denne mulighed, der vil bringe os et betydeligt skridt tættere på, at fjernvarmen kan udnytte den stadig grønnere el og dermed også sikre bedre sammenhæng i energisystemet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Hvorfor elbranchen har modarbejdet dette forslag, skal jeg ikke kunne svare på. Men jeg hæfter mig ved, at der nu er bred enighed om at tilslutte sig en ny aftale med de muligheder, den nu giver.

Nye grønne investeringer i energisektoren
Dermed håber jeg, at der nu kan komme ro om ordningen og ro om energiselskabernes forpligtigelse. Det er der brug for. Ikke blot fordi det giver sikkerhed for de mange selskaber i energisektoren, der skal ud og investere i at gennemføre besparelser, men også fordi det vil være godt for dansk industri.

Men indtil da glæder vi os over, at der er bred enighed i energisektoren om rammerne for energispareordningen. Det er vi alle bedst tjent med.

Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme

Vi har allerede set triste historier om selskaber i energiindustrien, der har måttet opsige medarbejdere, fordi der i over et år ikke har været en aftale, og energiselskaber derfor har indstillet investeringer i ny teknologi.

Med den nye aftale håber jeg, at vi vil se en udvikling, hvor energiselskaberne igen vil investere i den grønne omstilling, investere i den danske energiindustri og investere for at holde omkostningerne på energibesparelser nede til glæde for forbrugerne.

Omkostninger skal holdes i ro
Det er klart, at denne aftale ikke er løsningen på alt. Som bekendt er Rigsrevisionen netop ved at kigge ordningen efter i sømmene efter lang tids debat om rod med ordningen: Bliver tilskud udbetalt i henhold til reglerne og så videre. De eksempler, der har været fremme i pressen om muligt svindel har ikke bidraget til troværdighed om ordningen, og vi har også i tidligere set, hvordan økonomien i den tidligere ordning er løbet løbsk.

Indtil Rigsrevisionen fremlægger deres undersøgelse, og der på den baggrund eventuelt skal foretages justeringer, er der derfor grund til at holde ekstra skarpt øje med omkostningerne.

Men indtil da glæder vi os over, at der er bred enighed i energisektoren om rammerne for energispareordningen. Det er vi alle bedst tjent med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00