Dansk Folkeparti imod klimamål i EU

INTERVIEW: Det vil være en ulempe for Danmark med højere klimamål i EU, mener Dansk Folkepartis Mikkel Dencker. Vi går ikke ind for den præmis, at man skal straffes for at udlede CO2, siger han.
Mikkel Dencker (DF) mener ikke, det er nødvendigt at fastsætte et reduktionsmål for CO2-udslippet i EU.
Mikkel Dencker (DF) mener ikke, det er nødvendigt at fastsætte et reduktionsmål for CO2-udslippet i EU.
Morten Øyen
Regeringen fik i fredags Europaudvalgets opbakning bag sit mandat til forhandlingerne om EU's klima- og energimål i 2030. Helt overordnet blev det en støtte til EU-Kommissionens mål om, at CO2-udslippet skal reduceres med 40 procent i 2030 i forhold til 1990.

Måske lidt overraskende valgte Dansk Folkeparti dog at stemme imod. Danmark har allerede en ambition om 40 procent CO2-reduktion ti år inden: nemlig i 2020. Dansk Folkeparti er selv med i energiaftalen, som sikrer, at 34 procent CO2-reduktion nås inden 2020. Og meget ofte lyder det i debatten, at det kun vil være en fordel for den danske konkurrenceevne og for det danske grønne energimarked, hvis resten af EU nærmer sig det danske ambitionsniveau.

Så hvorfor vælger Dansk Folkeparti at stemme imod, at EU skal have et mål om 40 procent CO2-reduktion i 2030?

"Vi er imod, at vi pålægger os selv hårdere byrder på klimaområdet, både af hensyn til konkurrenceevnene og erhvervslivet, men også fordi det ender med en høj regning til forbrugerne, som de skal betale. Og det mener vi ikke er rimeligt," siger Dansk Folkepartis klima- og energiordfører Mikkel Dencker og fortsætter:

"Jeg synes, regeringen skulle trække i den modsatte retning og få EU til at skære ned for de her målsætninger. Det synes vi skulle være den danske position. Det ved vi godt, at vi aldrig får regeringen til, men det ville være vores mål."

Fakta
Det er der i EU's klimapakke

EU-Kommissionen lancerede i januar en række forslag til en ny europæisk klimapolitik frem mod 2030. Det er nu op til EU's medlemslande at melde tilbage, om de kan støtte Kommissionens ideer. I pakken ligger:

Mål for drivhusgasudledning og vedvarende energi: EU-Kommissionen foreslår et reduktionsmål på drivhusgasser på 40 procent i 2030 i forhold til 1990-niveau og et bindende mål for vedvarende energi på 27 procent. Diskussionen om et mål for energieffektivisering er udskudt, til efter en analyse af energisparedirektivet er færdig senere i 2014.

Opgradering af kvotehandelssystemet: EU's marked for handel med CO2-kvoter skal gøres mere dynamisk, så der automatisk fjernes kvoter, hvis priserne kollapser, sådan som det er sket tidligere.

Udvinding af skifergas: Kommissionen præsenterer fælles retningslinjer for udvindingen af skifergas. Det såkaldte fracking er kontroversielt på grund af de miljømæssige konsekvenser, udvindingsmetoden kan have.

Analyse af energipriser: En rapport om sammenhængen mellem energipriser, konkurrencedygtighed og klimaindsats vil kaste lys over omkostningerne ved at have en ambitiøs klimadagsorden, og hvad det koster at lade være.

Ingen målsætning for CO2-reduktion
Ofte lyder det i klimadebatten, at Danmark går foran i EU, og det ville være en dansk fordel, hvis vi kunne få EU til at nærme vores ambitionsniveau. Det vil styrke vores konkurrenceevne. Hvordan ser I på det?

"Det er klart, at hvis man deler den målsætning, som regeringen har, så skal man have EU til at hæve niveauet. Men det er ikke den målsætning, vi har. Derfor har vi heller ikke noget mål om, at EU skal hæve ambitionerne."

Jeg synes der er problemer med at kalde CO2-udslip for forurening. Der er andre gasser, som er meget værre.

Mikkel Dencker (DF)
Klima- og energiordfører

Hvis du skulle fastsætte nogle CO2-mål, hvad skulle det så være for EU og for Danmark?

"Vi har ikke nogen ambition om, at vi skal nå noget bestemt niveau. Vi synes, det at spare på energi er en rigtig god ide. Men for os er det ikke særlig vigtigt, at man når et bestemt tal for CO2-reduktionen."

Er de 34 procent CO2-reduktion i forhold til 1990, som ligger i energiaftalen, et ok dansk mål for jer?

0:000:00