Dansk landmand kæmper for obligatoriske klimaregnskaber i EU

KLIMA: Landbrugsudvalget i EU har stemt et forslag om obligatoriske klimaregnskaber og kvotesystem for emissioner igennem, og nu vil Asger Christensen kæmpe for at få resten af parlamentet med. Forslagene får blandet modtagelse fra S og EL.

Asger Christensen står for landbrugsudvalgets bidrag til klimaloven i EU. 
Asger Christensen står for landbrugsudvalgets bidrag til klimaloven i EU. Foto: Europa-Parlamentet
Sine Riis Lund

Obligatoriske klimaregnskaber på bedriftsniveau bør ikke alene gælde danske landmænd.

Det mener Asger Christensen (V), der har været ansvarlig for landbrugsudvalgets bidrag til klimaloven i Europa-Parlamentet.

I sidste uge fik han stor opbakning fra landbrugsudvalget til en række forslag, herunder at EU skal indføre klimaregnskab for alle europæiske landmænd, så det er tydeligt, hvad den enkelte landmands aftryk er for CO2-emissioner.

“Obligatoriske klimatjek for landmænd i EU giver forbrugerne bedre mulighed for at vælge de mest klimavenlige fødevarer, og dét giver europæiske landbrug større incitament til at gøre deres produktion endnu mere klimavenlig. Faktisk vil klimaregnskaber være godt for danske landmænd, som allerede er blandt de grønneste i verden," fortæller Asger Christensen i en skriftlig kommentar.

Jeg frygter, at man med et nyt kvotesystem ikke vil levere den nødvendige reduktion, men at det tværtimod bliver et skalkeskjul for, at virksomheder kan fortsætte deres udledning uden at lave de nødvendige reduktioner. 

Nikolaj Villumsen
Medlem af Europa-Parlamentet for Enhedslisten

Til gengæld afviste udvalget for miljø, folkesundhed og fødevaresikkerhed (ENVI) i fredags at tage forslaget om klimaregnskaber med i deres ændringsforslag til klimaloven. Det ærgrer i den grad Asger Christensen, da det gør det sværere at samle flertal for forslaget i Europa-Parlamentet.

Ændringsforslag til klimaloven
Det har dog ikke fået landmanden og europa-parlamentarikeren til at miste modet.

Jeg vil brække min arm for at få gjort mit forslag til virkelighed, men det bliver ikke nemt.

Asger Christensen
Medlem af Europa-Parlamentet for Venstre

Asger Christensen vil sammen med sit team arbejde for at stille forslaget om obligatoriske klimaregnskaber som ændringsforslag, når hele Europa-Parlamentet ventes at stemme om klimaloven i oktober.

“Jeg vil brække min arm for at få gjort mit forslag til virkelighed, men det bliver ikke nemt. Selvom forslaget vil være godt for klimaet, er det ikke givet, at vi får opbakning. Hvis det lykkes at få stillet som ændringsforslag, håber jeg, at mine danske kolleger i parlamentet vil bakke om det," skriver Asger Christensen.

Grundideen bag modtages positivt af Enhedslistens medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen.

0:000:00