Dansk-norsk alliance klager over Energitilsynets SK4-afgørelse

STRID: Både det norske selskab Statnett og danske Energinet.dk klager over Energitilsynets afgørelse, der ophæver aftalen om 100 MW reservekraft til udveksling af systemydelser på Skagerrak 4-forbindelsen mellem Danmark og Norge. De vil nu have afgørelsen prøvet ved Energiklagenævnet.

Kronprins Frederik og daværende energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) ved indvielsen af den nye fælles elforbindelse over Skagerak i 2015.
Kronprins Frederik og daværende energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) ved indvielsen af den nye fælles elforbindelse over Skagerak i 2015.Foto: Henning Bagger/scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Den 6. april besluttede Energitilsynet at ophæve reservationen af systemydelser på Skagerrak 4-forbindelsen (SK4) med effekt fra den 1. januar 2018.

Mens de danske energiselskaber generelt var begejstrede, er situationen anderledes for de involverede parter i aftalen - det norske Statnett og danske Energinet.dk.

Selskaberne melder nu begge ud, at de ønsker at anke afgørelsen.

"Dette er en vigtig sag for Statnett og for det nordiske energisamarbejde. Vi mener Energitilsynets beslutning er forkert, hvorfor vi vælger at klage", siger koncernchef i Statnett, Auke Lont, og fortsætter:

"Ved investeringer på tværs af landegrænser er det meget vigtigt, at man har stabile rammer. Beslutningen fra det danske Energitilsyn rokker ved disse rammer," siger han.

Samme beslutning er danske Energinet.dk nået frem til.

”Afgørelsen kan have væsentlig betydning for Energinet.dk's mulighed for fremadrettet at indgå i internationale aftaler om infrastruktur og markedssamarbejde,” siger Peter Markussen, afdelingsleder i Energinet. 

0:000:00