Dansk-polsk gasledning skal sno sig mellem miner og vrag

BALTIC PIPE: Marsvin, kemiske våben, uopdagede vrag og saltvandsstrømme. Der er meget, som Danmark og Polen skal tage hensyn til, hvis de anlægger en gasledning gennem svensk farvand, ifølge de svenske myndigheder.

Foto: Kirsten Petersen/Scanpix

Af Johanna Alskog

Det bedste ville være, hvis Energinet og polske Gaz-System S. A. droppede Baltic Pipe - den planlagte gasledning til naturgas fra den norske del af Nordsøen til Danmark og Polen.

Det siger Havmiljøinstituttet i Sverige i sin udtalelse til den svenske miljøstyrelse om det dansk-polske energiprojekt, hvor en af de vigtigste dele er en gasledning i Østersøen.

En udvidelse af naturgasinfrastrukturen i Østersøen gør det vanskeligere at nå Parisaftalens målsætninger, siger Havmiljøinstituttet, da det risikerer at binde energisystemet til fossile brændstoffer i adskillige år.

Når sild og brisling er to af de mest almindelige arter og det primære fokus for fiskeriet i Østersøen, bekymrer verket sig for, om der også er plads til flydetrawl, der hvor disse ledninger skal krydse hinanden.

Jordbruksverket

Men hvis rørledningen bliver til virkelighed og eventuelt krydser den svenske økonomiske zone, er der meget for aktører at tænke på forud for arbejdet med en miljøkonsekvensvurdering.

Det fremgår af høringssvarene fra 12 forskellige myndigheder til Miljøstyrelsen i Sverige, som administrerer Espoo-Konventionen, konventionen for vurdering af virkningerne på miljøet i grænseoverskridende sammenhænge.

Betydning for fiskeriet
Det svenske Jordbruksverket, en myndighed på landbrugsområdet, og länsstyrelsen i Skåne, som er et slags regionsråd, har skrevet de mest omfattende høringssvar. De rejser problematikken om, hvordan en gasledning vil påvirke fiskeri i området. Ikke mindst i kombination med Nord Stream.

”Når sild og brisling er to af de mest almindelige arter og det primære fokus for fiskeriet i Østersøen, bekymrer Verket sig for, om der også er plads til flydetrawl dér, hvor disse ledninger skal krydse hinanden. Verket ønsker, at dette medtages i en fremtidig konsekvensanalyse, såvel om det kan føre til et ændret fiskemønstre," skriver Jordbruksverket.

Länsstyrelsen skriver, at de forudsætter, at fiskeriet skal kompenseres, hvis gasledningen viser sig at medføre mindre fangst.

0:000:00