Debat

Dansk Standard: Den nye klimaminister må sikre indflydelse på fremtidens grønne standarder

Det danske vindmølleeventyr skyldes i høj gad, at Danmark var med til at drive det internationale standardiseringsarbejde. Det skal vi nu igen, når der skal laves nye standarder for eksempelvis Power-to-X, skriver Jens Heiede.

Den nye minister Lars Aagaard må sikre, at Danmark får indflydelse, når de internationale standarder for Power-to-X skal sættes, skriver Jens Heiede.
Den nye minister Lars Aagaard må sikre, at Danmark får indflydelse, når de internationale standarder for Power-to-X skal sættes, skriver Jens Heiede.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jens Heiede
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et af de emner, som helt sikkert har været på dagsordenen ved de afsluttende forhandlinger om Danmarks nye regering, er den klima- og energikrise, som verden står i.

Det er et vigtigt emne – som ikke kun fylder i Danmark, men også i resten af Europa. Derfor er det også nødvendigt, at den nye regering sikrer, at dansk klimapolitik tænkes ind i en europæisk og international virkelighed. For selv et lille land som Danmark kan sætte et grønt aftryk på resten af verden som et bidrag til at løse en klimakrise, der ikke kender grænser.

Danmark - et grønt foregangsland
Det ligger dybt i den politiske selvforståelse, at Danmark er et grønt foregangsland, og at vi eksempelvis med vores satsning på vindmøller har bidraget til udviklingen af vindenergibranchen, ikke kun i Danmark men også i resten af verden. Men det var ikke nødvendigvis givet, at danske løsninger ville være med til at forme det globale marked. 

Temadebat: Ønsker til ny klima-, energi- og forsyningsministers første 100 dage

Regeringsforhandlingerne er i fuld gang. Men uanset hvilken bogstavssammensætning den nye regering vil bestå af, så vil nogle af de mest presserende emner være at finde i energi-, forsynings- og klimapolitikken.

Den nye minister på områderne får travlt, men hvor skal der prioriteres i de første 100 dage? Det spørger Altinget om i denne temadebat.

Debatpanelet kan findes her.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til debatredaktør Caroline Boas

Da de første danske vindmølleproducenter i slutningen af 80’erne ville sælge vindmøller på den anden side af grænsen, var kravene til vindmøller i Danmark og Tyskland ikke ens. Det gjorde det svært, når producenterne søgte at få skala på produktionen og udbrede grønne løsninger på tværs af landegrænser.

Internationale standarder var løsningen, som fjernede de tekniske handelsbarrierer og muliggjorde skalering af industrien og udviklingen af et globalt marked for danske virksomheder.

Fra dansk side tog vi dengang initiativ til at drive det internationale standardiseringsarbejde på tværs af de forskellige vindmølleaktører på verdensmarkedet. Det betød, at Danmark stod i spidsen for at udforme internationale standarder, som alle lande nu har tilsluttet sig.

Dermed sikrede vi både et højt kvalitetsniveau – ikke blot i Danmark, men i resten af verden – og det blev samtidig lettere at effektivisere vindmølleproduktionen, fordi kravene er ens.

Standardisering skal være en strategisk indsats
At standarder er centrale for udviklingen i nye markeder, er også erkendelsen fra Europa-Kommissionen, som tidligere på året lancerede en ny europæisk standardiseringsstrategi.

For Kommissionen står det helt centralt, at hvis vi fra europæisk side ikke får udviklet de nødvendige standarder, er det umuligt at komme i mål med den grønne omstilling af unionen

Jens Heiede
Direktør, Dansk Standard

For Kommissionen står det helt centralt, at hvis vi fra europæisk side ikke får udviklet de nødvendige standarder, er det umuligt at komme i mål med den grønne omstilling af unionen. Samtidig kræver det en stadig mere strategisk tilgang til standardisering - ikke mindst fordi Europas rolle som global standardsætter er under pres.

For i takt med at udviklingen af nye produkter og markeder er blevet et stigende teknologisk kapløb, vil flere og flere lande uden for Europa nemlig sidde med om bordet, når fremtidens markedskrav bliver sat.

Derfor bør det også være et fokuspunkt for den nye klima, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), at han forholder sig til, hvordan Danmark og dansk erhvervsliv kommer til at få indflydelse, når fremtidens standarder udvikles. For hvordan skal vi ellers kunne sikre, at den spirende Power-to-X branche i Danmark også kan sætte sit aftryk uden for Danmark?  

Udvikling af Power-to-X kræver standarder
For standarderne kommer, det er helt sikkert. Men hvis vi ikke fra dansk side sikrer os en plads ved bordet – og allerhelst for bordenden – når standarderne for Power-to-X skal sættes, risikerer vi, at det bliver virksomheder fra andre lande, som fastsætter spillereglerne for fremtidens marked.

Når vi sætter vores aftryk på standarderne, handler det ikke kun om at sikre, at det danske marked bliver et verdensmarked. Det handler også om, at produkter produceret langt fra danske grænser overholder de samme høje krav til sikkerhed, sundhed, miljø og klima, som vi ønsker i Danmark.

Det handler også om, at produkter produceret langt fra danske grænser overholder de samme høje krav til sikkerhed, sundhed, miljø og klima, som vi ønsker i Danmark

Jens Heiede
Direktør, Dansk Standard

Hos Dansk Standard er det vores opgave at facilitere, at danske virksomheder får muligheden for at præge de europæiske og internationale standarder, der er på vej. Det er således de danske myndigheder, virksomheder i branchen, vidensinstitutioner, NGO’er med flere, som skal komme med faglige indspil til, hvad standarderne skal regulere.

Det handler blandt andet om, hvordan vi håndterer sikkerheden omkring Power-to-X anlæg, men også garantien for, at den brint, der produceres, er skabt med grøn vedvarende energi. Her har vi naturligt fra dansk side interesse i, at et kommende marked kan tilvælge brint produceret med vedvarende energi. Det kræver, at der udvikles fælles europæiske standarder.

Så hvis den nye klima-, energi- og forsyningsminister vil give dansk erhvervsliv de bedste betingelser for at sætte grønne aftryk i resten af verden, er det nødvendigt, at der politisk bliver sat strategisk fokus på udviklingen af standarder både i den nye regering og blandt aktørerne i branchen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Heiede

Adm. direktør, Fonden Dansk Standard
H.D. finansiering (CBS), MBA (CBS)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00