Danske EU-politikere raser over Thunberg-besøg

CORONA: Flere danske europaparlamentarikere er utilfredse med, at Greta Thunberg onsdag fik lov til at holde møde i Europa-Parlamentet, når gæster på grund af coronavirus har været udelukket siden tirsdag. Peter Kofod (DF) kalder det dobbelte standarder og efterlyser en klarere linje.

Greta Thunberg mødtes onsdag med miljøudvalget i Europa-Parlamentet, men hendes besøg har vakt stor opmærksomhed på grund af nye, midlertidige regler i Parlamentet, der skal forsøge at undgå spredningen af coronavirus.
Greta Thunberg mødtes onsdag med miljøudvalget i Europa-Parlamentet, men hendes besøg har vakt stor opmærksomhed på grund af nye, midlertidige regler i Parlamentet, der skal forsøge at undgå spredningen af coronavirus.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Simon Holst Jensen

Store dele af arbejdet i Europa-Parlamentet har i denne uge været besværliggjort af, at Parlamentets ledelse har besluttet at lukke ned for adgangen for besøgende udefra på grund af risikoen for coronavirus. Udelukkelsen gjaldt dog ikke Greta Thunberg, som onsdag var på besøg, og det er faldet flere danske europaparlamentarikere for brystet.

På Twitter har blandt andre Asger Christensen (V) givet udtryk for sin undren over, at reglerne tilsyneladende ikke gælder for alle.

STOP SÆRBEHANDLING AF @GretaThunberg I @Europarl_EN - Alle besøg og alle events er stoppet i #EP pga. corona-virus. MEN alligevel får Greta lov at besøge parlamentet i morgen. Det giver ingen mening. Hvis regler vedtages, skal de være ens for alle! #eudk #EUpol #dkpol #Covid_19 pic.twitter.com/uLG56Op8fo

Pernille Weiss (K) har samme sted erklæret sig enig med Christensen, og også Peter Kofod (DF) mener, at Thunbergs besøg virker som dobbelte standarder fra Europa-Parlamentets side. 

"Det virker komisk, at man pålægger begrænsninger på meget af det almindelige arbejde for et parlament, mens man samtidig lader et større følge af folk gå med Greta Thunberg ind i Parlamentet for at holde et stort møde," siger Kofod, som også gav sin holdning til kende i et tweet tirsdag.

EU-Parlamentet har aflyst stribevis af besøg, møder og arrangementer i denne uge pga coronavirus. Men ikke Greta Thunbergs besøg i morgen. Hmm, alle er lige - nogen er bare mere lige end andre...

Greta Thunberg og miljøudvalget, som hun skulle mødes med for at diskutere den klimalov, som tidligere på dagen var blevet foreslået af Kommissionen, har dog reglerne på deres side.

I de retningslinjer, som Parlamentets formand, David Sassoli, udsendte tirsdag, fremgår det, at gæster, der er inviteret af udvalgsformænd, stadig gerne må komme ind i parlamentsbygningerne.

Den regel giver bare ikke ret meget mening, hvis man spørger Peter Kofod.

0:000:00