Debat

Danske Regioner: Kommuner og regioner forrest i klimakampen

DEBAT: En regional og lokal klimaindsats kan sikre beskæftigelse, klimamål og samtidig understøtte Danmarks position som førende i grøn teknologi. Det skriver næstformand i Danske Regioner, Jens Stenbæk, der opfordrer ministeriet til klart at understøtte udviklingen.

<span>Tilsammen
udgør kommuner og regioner stærke fundamenter under den grønne
omstilling, som det er svært at komme udenom, hvis målene om et fossilfrit
Danmark i 2050 skal nås. Det skriver Jens Stenbæk fra Danske Regioner i dagens debat.&nbsp;<br></span>
Tilsammen udgør kommuner og regioner stærke fundamenter under den grønne omstilling, som det er svært at komme udenom, hvis målene om et fossilfrit Danmark i 2050 skal nås. Det skriver Jens Stenbæk fra Danske Regioner i dagens debat. 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Stenbæk
Næstformand i Danske Regioner

I 2015 satte de danske vindmøller igen verdensrekord. Vindmøllerne leverede 42,1 procent af det samlede danske elforbrug. Det er det højeste tal nogensinde og den største andel for noget land i verden. Men at indpasse de store mængder el stiller nye krav til energisystemet.

Partnerskaber for strategisk energiplanlægning
Strategisk energiplanlægning kan bidrage til at løse det problem. De regionale og lokale myndigheder har en vigtig rolle at spille ved strategisk at planlægge et fremtidssikret energisystem, hvor der samtidigt kan skabes lokale arbejdspladser.

Regioner og kommuner har netop gennemført projekter om strategisk energiplanlægning.

Projekterne er nu afsluttet, og for at komme videre med at tilpasse energisystemet til den vedvarende energi, skal arbejdet med at implementere tiltagene, bl.a. biogasanlæg, landvindmøller, fleksibelt energiforbrug, og energibesparelser i gang for at kunne høste frugterne. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Projekterne viser, at et regionalt og lokalt samarbejde og engagement er nødvendigt for, at Danmark fortsat går mod et vedvarende energiscenarie og udfaser fossilt brændstof i 2050.  For at nå målet er staten nødt til at skabe rammer, så der er mulighed for at fortsætte arbejdet.

Tid til at realisere idéerne
I forbindelse med Energiforliget fra foråret 2013 blev der afsat 19 millioner kroner til at fremme partnerskaber om strategisk energiplanlægning i kommunerne, der skulle bruges inden udgangen af 2015. Formålet var at fremme en omstilling til et mere fleksibelt energisystem med mindre energiforbrug og mere vedvarende energi. Disse projekter er nu afsluttede, men der er behov for at gå videre og realisere idéerne.

De regionale og lokale myndigheder har en vigtig rolle at spille ved strategisk at planlægge et fremtidssikret energisystem, hvor der samtidigt kan skabes lokale arbejdspladser.

Jens Stenbæk
Næstformand i Danske Regioner

I en række af projekterne samarbejder regioner og kommuner om at øge andelen af vedvarende energi ved at opstille vindmøller, etablere biogasanlæg, udnytte lokale biomasseressourcer optimalt, udvide fjernvarmeområder og lave energiforbedringer i husstande og erhverv.

Hvordan kan scenarierne gennemføres?
Energiomstillingen til vedvarende energi er mulig, hvis kommuner og regioner samarbejder om opgaven.

Kommunerne har myndighedsopgaver og den lokale dialog med energiforsyninger, borgere og andre energiaktører. Regionerne har den strategiske ramme og størrelsen til at sikre den overordnede koordinering og sammenhæng i energiplanlægningen.

Den regionale strategiske energiplanlægning sikrer dialog mellem region, kommuner, forsyningsselskaber og andre energiaktører, så energiomstillingen optimeres på tværs af kommune- og regionsgrænser. Gennem de regionale vækst- og udviklingsplaner kan regionernes støtte til erhvervsudvikling og dialog med virksomheder inden for energisektoren bidrage til teknologiudvikling og til at fremme den grønne energiomstilling.

Et stærkt fundament for grøn omstilling
Tilsammen udgør kommuner og regioner derfor stærke fundamenter under den grønne omstilling, som det er svært at komme udenom, hvis målene om et fossilfrit Danmark i 2050 skal nås. Samtidig sikrer regionernes involvering og fokus på de vækst- og beskæftigelsesmæssige perspektiver af energiplanlægningen.

Regionen har den styrke, at den kan agere med sigte på helhedsorienteret sammenhæng, da regionerne ikke har særinteresser i f.eks. forsyningsselskaber og dermed kan medvirke til at undgå suboptimering.

F.eks. kan sikres, at der ikke planlægges flere halmkraftværker, end der er halm til inden for en overkommelig radius, og vindmøller kan udbygges i en takt, så de kan indpasses i energisystemerne.

Et andet eksempel er, at øget samarbejde mellem fjernvarmeselskaberne på tværs af kommunerne kan sikre, at forsyning og udbygning sker omkostningseffektivt.

Hvordan sker omstillingen?
Som eksempel planlægges i Region Midtjyllands tilfælde, at den vedvarende energiandel i regionen stiger fra 33 procent i 2013 til knap 70 procent i 2035. Hertil kommer et overskud af energi fra landvindmøller.

Realisering af scenariet kræver store investeringer, men medfører samtidigt besparelser på køb af fossile brændstoffer. Beregninger viser, at strategien samlet betyder investeringer i vindkraft på ca. 25 mia. kr. og med et forsigtigt skøn, at der skabes 5.000 nye jobs i regionen. I dag køber man hvert år fossile brændsler for 17 mia. kr. i regionen.

I Region Nordjylland er opstillet scenarie-eksempler for 2050, hvor energiforbruget er halveret i forhold til 2010, CO2 udledningen er minimal, og andelen af vedvarende energi er på næsten 100 procent.

Scenarierne er baseret på et fleksibelt energisystem, hvor el-, varme-, gas- og transportsystemer hænger sammen, så det samlede energiforbrug kan dækkes. Energiomstillingen er mulig i Nordjylland med investeringer i energianlæg og vedvarende energi i størrelsesordenen 90 mia. kr. frem til 2050.

Det skaber frem til 2050 ca. 2.000 arbejdspladser i gennemsnit om året. Samtidig kan der spares 7-10 mia. kr. på indkøb af fossile brændsler.

Lad os fortsætte arbejdet
Den strategiske energiplanlægning er en god ramme for at sikre samspil mellem en grøn omstilling og en øget eksport af teknologi. Regioner og kommuner kan sikre sammenhængen mellem disse to højt prioriterede områder. Der er internationalt fokus på den grønne omstilling og dermed øget efterspørgsel efter grønne teknologier. Dem skal Danmark levere.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet kan ved at understøtte den regionale og lokale strategiske energiplanlægning sikre, at planlægningen for alvor kommer videre.

Kommuner og regioner står klar.

Der er også behov for, at der sættes skub i konkrete beslutninger, bl.a. udvidelse af fjernvarmeområder, beslutning om opførelse af halmfyrede kraftvarmeværker og biogasanlæg og arealudlægning til landvindmøller.

Så der er nok at tage fat på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Stenbæk

Formand, Andel, formand, Professionshøjskolen Absalon, formand, Danske Professionshøjskolers formandskollegie

0:000:00