Danske Regioner overhaler regeringens klimamål: Vil reducere CO2-udledning med 75 procent inden 2030

KLIMA: Hybrid-ambulancer, klimavenlige bygninger og mindre brug af engangsudstyr er blandt de konkrete forslag i et nyt udspil fra Danske Regioner. De grønne ambitioner skal ses som en investering, men må ikke gå ud over sygehusenes kerneopgave, siger næstformand Ulla Astman (S).

Klimahensyn skal spille en større rolle i nye sygehusbyggerier, mener Danske Regioner. Her er det supersygehuset i Herning.
Klimahensyn skal spille en større rolle i nye sygehusbyggerier, mener Danske Regioner. Her er det supersygehuset i Herning.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Danske Regioner vil ikke bare måles på patientsikkerhed, kræftoverlevelse og antal genindlæggelser, men også på klimaaftryk. 

Ifølge et nyt udspil i forbindelse med regionernes årlige generalforsamling, som finder sted fredag, slås det fast, at den samlede regionale CO2-udledning skal falde med 75 procent senest i 2030.

Dermed overhaler regionerne regeringen indenom på klimadagsordenen. Det er naturligt, siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman:

"Sundhed og klima hænger tæt sammen, og vi kan godt se, at hvis man skal omstille den offentlige sektor, så skal vi være med til at drive det," slår hun fast.

Hun understreger, at regionerne vil drøfte udspillet med andre parter. Især opfordrer Danske Regioner regeringen til at indgå en klimaaftale og et forpligtende partnerskab med regionerne.

{{toplink}}

Årligt klimaregnskab
Udspillet betyder, at regionernes hospitaler og institutioner skal gå fra at udlede cirka 217.000 tons CO2 fra el, varme og transport til cirka 55.000 tons CO2 årligt inden 2030. En del af reduktionen vil komme fra den generelle grønne omstilling af energisektoren i Danmark.

Resten skal især findes ved at bygge klimavenligt, optimere den regionale transport, føre en bæredygtig indkøbspolitik og blive bedre til genanvendelse.

Hvad er vigtigst, hvis der opstår konflikter mellem for eksempel patientsikkerhed og klimahensyn?

0:000:00