Danske vindmølleproducenter er stadig blandt verdensmarkedets største

KORT NYT: Til trods for at globale vindmølleproducenter oplevede et hårdt år 2013, er danske Vestas og Siemens Wind Power stadig blandt de største på verdensmarkedet. Særligt på området for havvindmøller er den danske andel af verdensmarkedet markant.
Foto: Colourbox
I et år, hvor verdensmarkedet for globale vindmølleproducenter faldt med 26 procent i forhold til 2012, har de danske producenter alligevel i store træk kunnet beholde deres placering på verdensmarkedet.

Af en rapport af analysevirksomheden MAKE fremgår det, at Vestas for 2013 bevarer førstepladsen fra 2012 med 13,2 procent af verdensmarkedet. Siemens Wind Power, som var tredjestørst i 2012, var i 2013 fjerdestørst med 8 procent af verdensmarkedet.

Markedsandelene er beregnet på baggrund af nettilsluttede MW for hvert selskab.

"Vi ser, at Vestas bevarer førstepladsen til trods for et marginalt fald i markedsandele, der ligesom Siemens' fald i markedsandele primært skyldes et dårligt amerikansk marked i 2013," udtaler Steen Broust Nielsen, partner i MAKE, til Vindmølleindustrien.

Fra Vindmølleindustrien fremgår det, at Vestas' og Siemens Wind Powers fald i markedsandele udgør henholdsvis 1,4 procentpoint og 2,6 procentpoint.

MAKEs rapport viser endvidere, at Siemens Wind Power som største producent af havvindmøller stod for hele 68 procent af den installerede offshore kapacitet i 2013. Vestas stod for 6,3 procent af markedets installationer og var dermed tredjestørste producent. 

Overordnet set er der derfor alligevel grund til positivitet trods et hårdt år for globale vindmølleproducenter:

"Det er rigtig positivt, at de danske producenter ligger så godt til i oversigten. Det skyldes blandt andet, at de danske producenter er aktive på mange markeder, hvilket betyder, at de ikke er nær så udsatte som de producenter, der primært er på ét marked. Det ser vi også med de kinesiske producenter, der er i stor vækst, men som ikke formår at bringe sig selv ud på andre markeder end hjemmemarkedet. Den danske vindindustri har tidligt markeret sig internationalt både på land og hav, og det bærer frugt i et svært år som 2013," siger Jakob Lau Holst, vicedirektør i Vindmølleindustrien, til Vindmølleindustrien.

I forlængelse heraf peger Vindmølleindustrien også på, at Vestas og Siemens Wind Power ifølge tidligere rapporter er de to producenter, som er mindst afhængige af hjemmemarkedet.

0:000:00