Danskerne vilde med energiskat

ENERGISKAT: Danskerne er blandt de mest ivrige i EU for at flytte skat over på energiforbrug, viser ny europæisk meningsmåling.
Niels Th. Dahl
Danskerne er blandt de folk i EU, der varmest støtter tanken om i højere grad at beskatte energiforbrug.

Det viser en opinionsundersøgelse fra Eurobarometer, der har loddet stemningen i samtlige 27 EU-lande om forskellige klima- og energirelaterede spørgsmål.

Undersøgelsen viser således, at hele 73 pct. af danskerne er enten helt enige eller delvist enige i, at beskatning i højere grad skal baseres på energiforbrug. Kun 23 pct. er helt eller delvist uenige.

Danskernes støtte til mere skat på energi overgås kun af tre andre lande, nemlig Østrig, Spanien og Cypern. Cyprioterne ligger i top med 81 pct., der er helt eller delvist enige i udsagnet. EU-gennemsnittet er 68 pct.

Vigtigere end økonomisk krise
Danskerne ligger ifølge undersøgelsen også i top, når det angår EU-borgernes bekymring over fremtidige klimaforandringer. Ifølge målingen mener således 31 pct. af danskerne, at klimaforandringerne er det allermest alvorlige problem, som verden står over for. Det er kun overgået af borgerne i Luxembourg, hvor tallet er 34 pct.

I gennemsnit er det 20 pct. af EU-borgerne, der anser klimaforandringer for det allermest alvorlige problem - det er kun overgået af "fattigdom, sult og mangel på drikkevand", som anses for allermest alvorligt af 28 pct. af EU-borgerne. Bekymringen er i øvrigt stigende i forhold til en tilsvarende undersøgelse i 2009.

Undersøgelsen viser også, at europæerne er mere bekymrede for klimaforandringerne end for både den økonomiske krise, international terrorisme, smitsomme sygdomme eller væbnede konflikter.

0:000:00