Danva: Klimaneutralitet skal være normen for dansk drikkevand

DEBAT: Klimaforandringer påvirker drikkevandet, og hvis vandselskaberne skal håndtere dem, kræver det tilpasninger af lovgivningen. Potentialet er stort for, at den danske vandsektor kan blive klimaneutral, skriver Carl-Emil Larsen.

Forbrugerne svarer i meningsmålinger, at de ønsker rent og urenset vand fra hanen, og at det skal være fri for rester af miljøfremmede stoffer. De siger også, at noget af det, de frygter allermest, er forurening af deres drikkevand.
Forbrugerne svarer i meningsmålinger, at de ønsker rent og urenset vand fra hanen, og at det skal være fri for rester af miljøfremmede stoffer. De siger også, at noget af det, de frygter allermest, er forurening af deres drikkevand.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kiki Qvistgaard

Af Carl-Emil Larsen
Direktør i Danva

Valgkampen til både Europa-Parlamentet og Folketinget kører i højeste gear. Politikere på begge fløje giver løfter om blandt andet klima og drikkevand.

Det er med tilfredshed, jeg kan konstatere, at vand, klima, miljø og bæredygtighed er vigtige emner for kandidaterne. Men hvis vi skal beskytte vores drikkevand og gøre vandselskabernes klimaindsats endnu større, så skal vandselskabernes lovgivningsmæssige rammer tilpasses.

Kun få timer efter, at der 7. maj var udskrevet valg til Folketinget, blev betydningen af løsninger på klimaproblemer og beskyttelse af drikkevandet fremhævet under den første partilederrunde på tv. Og emnerne er stadig på læberne hos kandidaterne fra størstedelen af partierne her langt inde i valgkampen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Danva har meldt ud til kandidaterne til Folketinget og Europa-Parlamentet, at det er nødvendigt konsekvent at håndhæve forsigtighedsprincippet i forhold til det rene drikkevand, der er under pres fra nedsivning af pesticidrester og nitrat. Jeg kan fornemme, at det forsigtighedsprincip, vi har efterspurgt i 20 år, er ved at vinde indpas.

Forbrugerne frygter for drikkevandet
Indtil nu har hensynet til erhvervsfremme desværre haft overvægt. For at komme i mål med den fulde beskyttelse af grundvandet er det nødvendigt at udvide de sprøjtefri boringsnære beskyttelsesområder til også at omfatte de grundvandsdannende områder.

Danva har meldt ud til kandidaterne til Folketinget og Europa-Parlamentet, at det er nødvendigt konsekvent at håndhæve forsigtighedsprincippet i forhold til det rene drikkevand.

Carl-Emil Larsen
Direktør i Danva

De seneste par år er myndighederne blevet overrasket over fund af pesticidrester i grundvandet, som man ikke vidste ville være der. Derfor analyseres der nu for flere stoffer, hvilket bevirker, at man får flere fund, som vandselskaber over det meste af landet skal kæmpe for at holde ude af drikkevandet.

Forbrugerne svarer i meningsmålinger, at de ønsker rent og urenset vand fra hanen, og at det skal være fri for rester af miljøfremmede stoffer. De siger også, at noget af det, de frygter allermest, er forurening af deres drikkevand.

Klimaforandringer håndteres i vandsektoren
Også indsatser mod oversvømmelser som følge af klimaændringer ligger forbrugerne på sinde. Klimaforandringer over hele kloden påvirker vand. Sådan er det også i Danmark. Nogle steder samler der sig alt for meget vand, der er vanskeligt at håndtere. Den opgave løfter vandselskaberne, men for at de kan gøre det mere optimalt, kræves der også på det område tilpasninger af lovgivningen.

0:000:00