DE opfordrer til trepartsforhandlinger om energien

ENERGIFORHANDLINGER: DE foreslår ny og mere åben forhandlingsmodel i de kommende energiforhandlinger. Socialdemokraterne er positive.
Niels Th. Dahl

Den velkendte model fra trepartsforhandlinger på arbejdsmarkedsområdet bør udvides til energiområdet.

Det foreslår Dansk Energis direktør Lars Aagaard i dag over for Altinget | Energi & Klima.

"Helle Thorning-Schmidt har gjort en dyd ud af, at vi skal lave politik på en ny måde, hvor man ikke forhandler bag lukkede døre, men laver aftaler med de berørte parter. Jeg mener, vi har behov for det samme på energiområdet. Her kunne man f.eks. inden for de første 100 dage lave en aftale med varmeselskaberne om, hvordan man kommer af med kullet i de store byer," siger Lars Aagaard.

Han mener, at selv om en sådan proces vil involvere flere parter, vil den alligevel kunne gøre både forhandlingerne og den endelige energipolitik bedre:

Helle Thorning-Schmidt har gjort en dyd ud af, at vi skal lave politik på en ny måde, hvor man ikke forhandler bag lukkede døre, men laver aftaler med de berørte parter. Jeg mener, vi har behov for det samme på energiområdet.

Lars Aagaard
Direktør, Dansk Energi

"Det ville være forfriskende, hvis man signalerede en aftalebaseret model. Som det har været hidtil, har vi kunnet spille spillet ved at påvirke partierne bagom. Men en ny model vil være meget mere seriøs og forpligte på en helt anden måde," siger han.

S: Permanent grønt vækstråd
Den nye regering har i skrivende stund endnu ikke fremlagt nogen planer for de kommende energiforhandlinger. Men Socialdemokraternes energiordfører Ole Hækkerup er dog meget positiv over for tanken og vil gerne gå endnu videre:

"Jeg synes, det er en god ide. Og jeg kunne egentlig godt tænke mig et permanent grønt vækstråd, som hele tiden lavede indspark og kritik af, hvad der sker. Det kunne både være energibranchen og grønne organisationer. Man må have en motor i systemet, som sørger for, at man hele tiden skubber på med en ny dagsorden og nye virkemidler," siger Ole Hækkerup.









0:000:00