Debat: Glem ikke, at vi er blandt de mest forurenende folkefærd

DEBAT: Det er vildledende, når vi i Danmark opgør CO2-udledninger som produktions- eller sektoremissioner, der får os til at fremstå langt mere klimavenlige, end vi i virkeligheden er, skriver Sofus Midtgaard.

Af Sofus Midtgaard
Direktør og klimaaktivist 

Når vi i Danmark bryster os af at være en af verdens grønneste nationer, bygger det på en forældet opgørelsesmetode for C02-udledninger. 

Vi fortæller grønne klima-eventyr, men kejseren har intet, eller i hvert fald meget lidt tøj på.

Onsdag i sidste uge stillede klimaminister Dan Jørgensen sig på scenen i Dansk Industri (DI) og takkede erhvervslivet for at bakke op om regeringens ambitiøse klimamål. 

På venlig humoristisk og charmerende facon fik han igen forklaret om regeringens ambitiøse mål - og at man faktisk ikke kender løsningerne og har en færdig plan endnu.

Det er for så vidt både modigt og forfriskende, at man som regering og minister tør melde ud, uden at evidensslaverne i Finansministeriet skal have gennemregnet hele planen med deres forældede regnemodeller.

Problemet ligger et helt andet sted. Problemet ligger i den måde, vi historisk har opgjort CO2-udledningerne. 

Blandt de mest forurenende folkefærd
Vi opgør CO2-udledninger som produktions- eller sektoremissioner. 

Det er denne måde at opgøre på, der historisk har gjort Anders Eldrup og Connie Hedegaard i stand til at rejse verden rundt og berette om det danske mirakel. 

Miraklet om et lille land, hvor det er lykkedes at dekoble økonomisk vækst og CO2-udledning. 

Problemet er bare, at det ikke passer. Eller som barnet i et H.C Andersens eventyr ville have sagt om Kejseren: Han har jo ikke noget tøj på” - eller i hvert fald meget lidt tøj.

Som Concito, Klimarådet, udviklingslandene og mange andre, herunder Greta Thunberg, har påpeget, er den eneste fair måde at opgøre CO2-udledninger at opgøre dem for forbrugsbaserede udledninger - altså faktiske totale udledninger per person - baseret på vores livsstil og forbrug.

Og når man kigger på tallene på denne måde, bliver billedet virkeligt ubehageligt. Globalt set udleder ti procent af verdens befolkning 50 procent af verdens C02 (Kilde: Oxfarm). Danskerne ligger i top 15 over mest udledende folkefærd i verden. 

Forbruget æder CO2-reduktioner
Vi udledte ifølge Concito omkring 19 ton CO2 per dansker i 2010. 

Og i modsætning til det oftest fortalte danske CO2-eventyr er dette tal ikke faldende. 

Ifølge Concitos eksperters vurdering vil dette tal være steget yderligere, hvis man gennemførte analysen i dag.

Kort fortalt ædes de CO2-reduktioner, der skabes gennem et renere energisystem, bedre isolering med mere af danskernes stadig større forbrug og lyst på flyrejser, bøffer, tøj, biler og forbrugsgoder.

Hver dansker udleder altså tre til fire  gange så meget CO2 som det globale gennemsnit. Det er altså hverken kineserne, inderne eller andre, vi skal vente på - vi danskere er blandt de helt store klimasvin. 

Det kan være lidt svært at skulle se i øjnene i et land, hvor vi er gode til at fortælle klimaeventyr. Men kejseren har meget lidt tøj på. Det skulle der en 16-årig Greta Thunberg til at sige højt foran Christiansborg til klimamarchen i foråret.

Grund til at glæde sig
I denne uge samles 80 borgmestre og 2.000 delegerede, eksperter, virksomhedsledere, NGO’er og klimaaktivister til klimatopmøde i København. København er valgt som værtsby for C40 Mayors Summit, fordi vi er en af de mest ambitiøse, når det kommer til at nedbringe byens CO2-udledninger. 

Det er der al mulig grund til at glæde sig over. Over tre dage skal der udveksles løsninger og snakkes om, hvordan byer kan spille en endnu mere aktiv rolle i at nedbringe CO2-udledningerne. Og det er der der stærkt brug for.

For mens det på forskellig vis er lykkedes København at nedbringe sine CO2-udledninger - ligger Københavnernes CO2-udledninger blandt verdens absolut højeste. 

Det samme gælder resten af danskerne.

Insistér på en ærlig debat
Regeringen og klimaministeren skal i nu i gang med at forhandle en klimalov. 

Den klimalov kommer til at tage afsæt i regeringens klimamål om en 70 procent reduktion af C02-udledninger.

Den lov kommer med al sandsynlighed til at basere sig på produktions - og sektorudledninger. Og det passer politikerne og mange af danskerne godt. 

For det fastholder os i et selvbillede af, at vi har gjort det godt og har knækket kurven og er på vej i den rigtige retning. Der er kun et problem. Det er ganske enkelt ikke rigtigt.

Og danskerne er ved at opdage, at kejseren ikke hat ret meget tøj på. Vi må insistere på en langt mere ærlig politisk debat om, hvordan vi nedbringer vores faktiske CO2-udledninger som danskere.

Og grunden til at politikerne tøver, er følgende: Hvem er det, der skal fortælle danskerne ,at prisen på flybilletterne skal tre til firedobles? Hvem er det, der skal lære verdens mest kødædende folkefærd at elske vegetarburgere og suppe? Og hvem er det, der skal lukke byerne af for diesel og benzinbiler for at tvinge folk over på cykler og offentlig transport - også når det regner?

Radikal livsstilsomlægning er nødvendig
Meget få af de mange politikere, jeg kender,har lyst til at stille sig i front i den debat.

Men klimaforandringer er ikke for sjov. Der findes ikke noget teknologisk kvik-fix. 

Alle førende forskere er enige om, at det kræver radikale omlægninger af vores livsstil at holde den globale opvarmning inden for 1,5 grader.

At forhindre ødelæggende klimaforandringer kræver langt mere mod, ledelse og ærlig snak, end vi ser i øjeblikket. Og kære politikere - danskerne er klar til debatten. Så sæt jeres mest kyniske spindoktorer og rådgivere uden for døren. 

Det er tid til at vise et hidtil uset lederskab. Det her er en national opgave, der kræver en helt ny politisk tilgang. I skal lede, som i aldrig har ledt før. I får brug for at være modige, end i nogensinde har været før. Og så skal I rundt i hele landet og have alle med.

Nu er det tid til at træde i karakter og lede, som vi aldrig har ledt før. Tiden til luftige klimaeventyr er forbi.

Forrige artikel Dan Jørgensen og Niels Fuglsang: Her er tre klimaråd til Timmermans Dan Jørgensen og Niels Fuglsang: Her er tre klimaråd til Timmermans Næste artikel Alternativet: Giv akut førstehjælp til danske farvande Alternativet: Giv akut førstehjælp til danske farvande
 • Anmeld

  Bente Petersen · Direktør Detox Consult IVS

  der er nok at rydde op i...

  Ih hvor ville det være dejligt, hvis der var lige så meget interesse for at stoppe alle de krige, der har været ført de sidste 100 år... og stadig føres, der ødelægger store landmasser... og dermed mange folks evne til at producere mad, få rent vand etc etc... men det er der ikke opbakning for, det skal det militære industrielle kompleks nok sørge for... gælder også DK - vi er jo underleverandører......
  Desforuden er der mange meninger også videnskabs (den hellige ko) baserede, både for og imod CO2 ideen... dem skulle vi nok se på også... ikke bare lytte til een side... lille Greta's side... hun er forøvrigt financieret af intet mindre end folk som Bill Gates og Soros... hm... !!! til eftertanke !!!...
  Ja der er meget at gøre bare med at holde op med at svine med farlige kamikalier i produktions aparatet, både landbrug og industri... finde noget der kan bruges istedet for plastik... osv osv osv... og ja så behøver de rige jo nok heller ikke at eje flere huse, biler, skibe... og kommunerne, haveejerne og DSB skal også holde op med at bruge RoundUp ie glyphosate til deres ukrudt !!!
  Der er meget vi kan gøre for et renere liv i DK... selvom vi måske ikke kan blive enige om, om det er CO2, der er den store satan i klimaet, eller det er solens indflydelse...

 • Anmeld

  Bo Andersen · Tømrermester

  Klap lige klimahesten!

  Klimadebatten køre i højeste gear, men vi "glemmer" de nutidige problemer, som vi er mange der må leve med i hverdagen.
  I Danmark dør der ca. 4.000 mennesker, tusindvis bliver syge af luftforurening.
  I Danmark dør der ca. 0 mennesker om året af klimaforandringer.
  Der står ca. 900.000 brændeovne og træfyringsanlæg rundt omkring i det ganske land, de udleder tilsammen 70% af den samlede danske udledning af farlige partikler, + andre skadelige stoffer.
  Man laver miljøzoner hvor ældrelastbiler ikke må køre, og snart også ældre person dieselbiler, hvilket er rigtig godt. Men i de samme miljøzoner står tusindvis af brændeovne og forurener den luft at vi alle skal indånde.
  Det virker mildest taget uintelligent, når man tænker at en såkaldt miljøgodkendt brændeovn udleder flere partikler en 25 stk. gamle lastbiler uden partikelfilter gør tilsammen.
  Det burde være en menneskeret at kunne indånde ren luft i Danmark, men det er i dag naboens ret at forurene den luft som du og din familie skal indånde.
  Hvad med de ca. 800.000 mennesker som lider af en luftvejssygdom, hvem beskytter dem mod dette forureningsvanvid? politikerne gør ingenting!
  Nu vil sige at det ikke har noget med klimaet at gøre, derfor har jeg vedhæftet en lille "hyggelig" film, som forklare problemerne ved brændefyring.
  https://youtu.be/bxYGgi4qh7Y

 • Anmeld

  Sofus Midtgaard · Direktør Og Klimaaktivist

  Ingen modsætning at kæmpe for klima og for renere luft - tværimod

  Kære Bo

  Jeg ser ingen modsætning mellem at kæmpe for klimaet og renere luft samtidigt - tværtimod! Der dør f.eks. massere af Kinesere og Indere af den forurenede luft som vores store forbrug af produkter afstedkommer da de produceres der. Også herhjemme hænger tingene sammen. Biler, krydstogtskibe og brændeovne udleder alle massive mængder CO2 - samtidigt med at de forurener luften vi indånder med svovl og andre partikler. Så lad tingene og kampen mod klimaforandringer og renere luft gå hånd i hånd...

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

KLIMANEUTRAL: Klimaprofessor Katherine Richardson bliver formand for et nyt klima advisory board, der skal hjælpe landbruget med at indfri visionen om klimaneutrale fødevarer i 2050. "Et af de store problemer indtil nu har været, at man taler ud fra business as usual," siger hun.