Debat

Søren Hermansen: Vi har brug for en energiaftale, der rækker længere end en valgperiode

DEBAT: Er regeringens energipolitik udtryk for en målrettet strategi? Set udefra ligner det, at praktik og politik går i hver sin retning i øjeblikket. Det er farligt for tilliden, skriver Søren Hermansen fra Energiakademiet på Samsø.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Hermansen
Direktør, Samsø Energiakademi

Bæredygtighed handler i mine øjne ikke kun om energi og ressourcer, cirkulær økonomi og økologi. Det handler i lige så høj grad om at have et samfund i social og kulturel balance. Hvis vi vil nå en højere selvforsyningsgrad på alle parametre og samtidig reducere CO2-udledningen, skal vi ikke kun se på resultatet, men også på udførelsen af opgaven.

Som i en dansekonkurrence handler det ikke kun om at kunne trinnene, men også om, hvordan man fører sin partner, det æstetiske udtryk og en række andre indtryk, der samler den tekniske udførelse.

Jeg mener, ”valsen” for øjeblikket mangler ynde og balance.

Tillid til og tro på fremtiden er nøglen til lokale investeringer på energiområdet.

Søren Hermansen
Direktør, Samsø Energiakademi

Borgerne mister tilliden
Politik skal sætte mål og beslutte handling, der optimalt medfører forandringer til gavn for samfundet. I denne tid afventer vi et energiforlig, som tidligst kommer engang i det nye år. I mellemtiden træffes der beslutninger som den aftale, De Radikale og Dansk Folkeparti sammen med støttepartier for nylig vedtog angående elvarmeafgiften

Aftalen sænker og afskaffer 65 forskellige afgifter og afgiftssatser med i alt 720 millioner kroner - blandt andet på nødder, te og regnfrakker. Der er altså en pris for aftalen, der ikke nødvendigvis er aftalens centrale punkt, men dét, der skulle til for at få nedsættelsen af elvarmeafgiften på plads.

Det er jo måden at få besluttet noget på. Hver af de besluttende parter skal have noget - det er klart, set fra et forhandlingssynspunkt. Men for den almindelige befolkning tror jeg, det ser lige så rodet ud, som det gør for de meningsdannere, der efterfølgende har kritiseret Radikale for at medvirke til en afgiftsnedsættelse på plast.

Det kan godt være, at denne afgiftssænkning var afgørende for at komme igennem med en nedsættelse af elvarmeafgiften, men prisen kan være for høj, og borgerne mister overblikket og tilliden til, at politikerne ved, hvad de laver. 

Sæt ambitiøse mål
Det er noget skidt, når befolkningen ikke forstår sine politiske repræsentanter, men det er endnu værre, når de valgte politikere ikke forstår deres rolle som repræsentanter for befolkningen og de interesser, der driver lokale samfund.  

Tillid til og tro på fremtiden er nøglen til lokale investeringer på energiområdet. I et land med høje skatter er vi vant til at betale for samfundets service og de beslutninger, der medfører høj levestandard. Klima og sundhed hører herunder, så hvorfor ikke tage chancen og sætte ambitiøse mål for fremtiden - og tro på, at danskerne er klar til opgaven.

Vi har brug for en energiaftale, der rækker langt, og som er balanceret i forhold til at nå mål, der ligger længere ude i fremtiden end en valgperiode eller et finansaftaleår.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Hermansen

Direktør, Samsø Energiakademi, adjungeret professor, Aalborg Universitet
miljøstudier (Aarhus Uni.)

0:000:00