Den Danske Naturfond frygter navneforvirring med ny klimaskovfond

FORVIRRING: Sagen er god, men navnet Den Danske Klimaskovfond lægger op til signalforvirring, lyder det fra Den Danske Naturfond. SF lytter til bekymringen, men holder fast i navnet. Ministerium præciserer lovtekst.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Der er risiko for at spilde kræfterne på dobbeltadministration og unødvendig konkurrence mellem forskellige grønne fonde.

Fakta
  • Aftalen om Den Danske Naturfond blev underskrevet af Thorning-regeringen den 2. december 2013, for forbedre naturtilstanden og vandmiljøet i Danmark
  • Klimaskovfonden skal fremme og finansiere omkostningseffektiv og robust skovrejsning med etablering af skovbryn og udtagning af lavbundsjorder som tillæg til tilsvarende statslige indsatser særligt med henblik på at opnå nettoreduktion af drivhusgasudledning, sikre dokumentation for den opnåede nettoreduktion af drivhusgasudledning samt understøtte opnåelsen af Danmarks klimamål.
  • Klima-skovfonden skal bidrage til Danmarks målsætning om at nedbringe nettoudledningen af CO2 med 70 pct. i 2030 sammenlignet med 1990 og til målet om klimaneutralitet i 2050.
  • Det forventes, at der kan udpeges en bestyrelse inden udgangen af 2020. Fonden vil kunne være aktiv herefter, og virksomheder og privatpersoner vil kunne investere i fonden.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Sådan lyder det fra Den Danske Naturfond, der har sendt deres første høringssvar nogensinde, for at undgå sammenblanding med regeringens nye fond: Den Danske Klimaskovfond.

Den nye klimafond skal førstebehandles i Folketinget på torsdag og er et produkt af rød bloks finanslovsaftale sidste år. Ifølge aftalen skal Klimaskovfonden plante skov og udtage klimabelastende lavbundsjord. 

Men navnet giver signalforvirring, mener Den Danske Naturfond.

Det er vigtigt, at vi er meget klart, får understreget, hvilket hovedformål vi ser for Klimaskovfonden.

Signe Munk (SF)
Klimaordfører

"Navnet er problematisk, fordi man egentlig lægger lidt op til en misforståelse i befolkningen. De to fonde kan komme til at spille rigtig godt sammen, men det er vigtigt at undgå, at der bliver forvirring. Det skal skæres ud i pap, at Naturfonden og Klimaskovfonden skal arbejde sammen og ikke konkurrere," siger bestyrelsesformanden for Den Danske Naturfond, Lauritz B. Holm-Nielsen.

{{toplink}}

Ikke en rigtig fond
Dykker man ned i høringssvaret fra Den Danske Naturfond peges der på, at man i den politiske lancering af den nye klimafond gjorde det under overskriften, at den vil "...nedbringe CO2 og give mere natur". 

"Det samme kan man sige om Naturfonden, der både har natur og klima indarbejdet i sit formål. Vi skal derfor opfordre til en navngivning, tydeliggørelse og italesættelse af det nye politiske initiativ, der fokuserer rent på klima fremfor skov og natur og samtidig undlader brug af fondsbegrebet," skriver Den Danske Naturfond med henvisning til, at den er en privat fond, mens den nye klimafond er en del af den offentlige forvaltning.

"Samtidig bør det være tydeligt, at der er tale om to forskellige organisationer, der henholdsvis er en del af den offentlige sektor og den private sektor," tilføjer Den Danske Naturfond i høringssvaret.

0:000:00