Debat

EL: Der er rod i solcellerne

DEBAT: EL betragter ikke solcelle-indgrebet som en god og klog strategisk beslutning om solenergiens placering i dansk energipolitik. Det er vigtigt at sikre fortsat udbygning af solenergien, skriver Per Clausen fra Enhedslisten.
Foto: Maibritt Kerner

Cand.scient.soc studerende på RUC i EU-Studies og Global Studies og tilknyttet Altinget.dk som universitetspraktikant i efteråret 2012 på portalerne EU og Energi og Klima.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg håber da også, at vi, når vi er færdige med at analysere energiudviklingen i det her land, ender med at have den strategi, men den har vi ikke i dag.

Per Clausen (Ø)
Energiordfører, Enhedslisten
Af Per Clausen (Ø)
Energiordfører, Enhedslisten 
 
Baggrunden for indgrebet i solcelleudbygningen var ikke, at det gik for hurtigt med udbygningen ud fra et energipolitisk synspunkt. Årsagen til indgrebet er, at vi stadigvæk har et energiafgiftssystem i Danmark, som er baseret på, at folk skal blive ved med at bruge rigtig meget energi.
 
De må ikke selv producere deres energi. De skal i grunden heller ikke spare og i hvert fald ikke for hurtigt, for så kommer statskassen til at mangle penge.
 
Sol og vind skal komplementere hinanden
Dette står i modsætning til, at ud fra en energipolitisk målsætning ville det være rigtig godt, hvis den nuværende udbygning af solenergi ville fortsætte. Så kunne vi komme i den situation, at vi i løbet af relativt kort tid ville have 20 procent solenergi og 80 procent vindenergi, og det kunne så komplementere hinanden. Det ville være en rigtig klog strategi. Jeg håber da også, at vi, når vi er færdige med at analysere energiudviklingen i det her land, ender med at have den strategi, men den har vi ikke i dag.
 
Det, vi har fundet vigtigt i debatten, var at sikre, at der fortsat kan ske en udbygning af solenergi. Det mener vi, at der kan. Vi var jo enige i, at der skulle være en tilbagebetalingstid på 10 år.

Jeg forstår godt regeringens synspunkt, nemlig at det kan man ikke skrive ind i en lov, for så får det alle mulige uhyggelige konsekvenser med solcelleproducenterne og -opsætterne, der skruer prisen op osv., men hvis man har en målsætning, og hvis virkeligheden ikke lever op til den, må man jo diskutere det. Og hvis det er sådan, at et lovforslag, som skulle forbedre mulighederne for, at almennyttige boligselskaber kan bruge solenergi, risikerer at få den modsatte effekt, skal det naturligvis ændres.

Derfor er jeg glad for, at vi i forligskredsen er blevet enige om at undersøge, hvordan vi kan få fjernet de blokeringer, der forhindrer, at lejere i almene boliger kan benytte netteomålerordningen. Det er et problem, der kan og skal løses.
 
Det må ikke gå i stå
I diskussionen af, hvornår vi skal evaluere den nye ordning, har regeringen haft det udgangspunkt, at vi skulle evaluere, når udviklingen igen løb løbsk. I Enhedslisten har vi nok det synspunkt, at hvis det ikke løber løbsk, hvis det faktisk går i stå, har vi også brug for at snakke om det her igen – faktisk meget alvorligt brug for snakke om det igen.
 
Så jeg må sige, at jeg ikke betragter solcelleaftalen som et led i en eller anden god og klog strategisk beslutning om solenergiens placering i dansk energipolitik. Når vi alligevel deltager, er det et forsøg på sikre, at vi fremadrettet kan få vedtaget noget klogt om solenergiens placering i dansk energiforsyning, hvor det er vores klare opfattelse, at den har været håbløst undervurderet og håbløst fejlvurderet i rigtig mange år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat for Enhedslisten til EU-parlamentsvalget, byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00