Det skal Junckers grønne team

EU: Der kommer fokus på grøn vækst og forsyningssikkerhed, når Kommissionen skal i gang med arbejdet på energiområdet. Og så skal der styr på EU's indre marked for energi, viser en gennemgang af Jean-Claude Junckers 'missionbreve' til de nye kommissærer.

Slovenske Alenka Bratušek er udpeget som vicepræsident for Europa-Kommissionen med energiunion som arbejdsfelt.
Slovenske Alenka Bratušek er udpeget som vicepræsident for Europa-Kommissionen med energiunion som arbejdsfelt.Foto: Det slovenske parlament/Tamino Petelinšek
Kasper Kaasgaard

Ambitionerne er store og mange for Jean-Claude Junckers nye hold af EU-kommissærer. Han har sendt et såkaldt missionbrev til alle nye kommissærer, hvor han nævner områder, de skal fokusere særligt på. Altinget har kigget nærmere på brevene, og det gennemgående tema er jobskabelse.

På klima- og energiområdet betyder det fokus på grøn vækst. Den slovenske superkommissær for energiunionen, Alenka Bratušek, skal derfor bidrage til en plan for job, vækst og investering, som Kommissionen vil fremlægge inden for de første tre måneder af dens levetid.

Som superkommissær skal Alenka Bratušek koordinere arbejdet for syv fagkommissærer. De syv tæller kommissærerne for Klima og energi, Miljø, fiskeri og søfart, Landbrug, Transport, Forskning og innovation, Regionalpolitik samt Indre marked og industri. På alle områderne er vækst og jobskabelse blandt hovedpunkterne.

Overordnet skal superkommissærerne, som er vicepræsidenter for Kommissionen, sørge for bedre koordinering på deres respektive områder. De skal se til, at de øvrige kommissærers initiativer passer ind i det politiske fokus på området og ikke er i modstrid med hinanden.

Desuden er de Kommissionens ansigt udadtil på deres områder, både over for Parlamentet, Rådet og de nationale regeringer.

Europæisk energi
Mere konkret på energiområdet skal arbejdet med et indre marked for energi i EU gøres færdigt. Det pointerer Juncker i brevene til både Alenka Bratušek og spanske Miguel Arias Cañete, som han har indstillet til at være kommissær for Energi og klima.

Cañete skal blandt andet fokusere på EU's energiinfrastruktur.

Juncker beder ham om at, ”som en del af holdet ledet af kommissæren for energiunionen, bidrage til færdiggørelsen af det indre marked for økonomi. Du skal identificere og udvælge de infrastrukturprojekter, der skal fokuseres på, vurdere behovet for at udbygge lovrammen og overvåge implementeringen af eksisterende lovgivning tæt,” skriver Juncker i brevet til Cañete.

Som kommissær for Energi og klima skal Miguel Arias Cañete naturligvis også arbejde med vedvarende energi. For at være troværdige mener Juncker, at EU som minimum skal leve op til deres målsætninger for 2030, som ventes endeligt vedtagne på et møde sidst i oktober.

Dokumentation

"SUPERKOMMISSÆR":

Alenka BRATUŠEK (Slovenien) - Energiunion
Tidligere slovensk premierminister og 44 år gammel. Hun trak sig fra posten efter at have tabt formandsvalget i sit parti, Positivt Slovenien, efter godt et år på posten. Før sin tid som politiker var hun blandt andet ansat i det slovenske finansministerium.

HENDES ”GRØNNE KLYNGE”:

Miguel ARIAS CAÑETE (Spanien) - Klima og energi
64-årigt medlem af det spanske folkeparti. Han er tidligere minister for Landbrug og miljø, og han blev valgt til Europa-Parlamentet tidligere i år.

Phil HOGAN (Irland) - Landbrug og landdistrikter
54-årig politiker fra partiet Fine Gael. Han var Irlands miljøminister fra 2011 til juli i år, hvor han blev nomineret. Hans valgslogan er 'Hogan needs no slogan'.

Karmenu VELLA (Malta) - Miljø, fiskeri og søfart
64 år og medlem af det maltesiske Arbejderparti. Han har siddet i det nationale parlament siden 1976. I 1981 fik han sin første ministerpost, og han har siden været minister på en række områder – senest Minister for Turisme, som han har været siden 2013.

Maroš ŠEFČOVIČ (Slovakiet) - Transport og rummet
48 år og nuværende kommissær for administrative anliggender. Som en af de få nominerede er han embedsmand med en fortid i blandt andet Udenrigsministeriet i Slovakiet. Han blev dog valgt til Europa-Parlamentet tidligere i år, men er altså blevet genindstillet som kommissær.

Carlos MOEDAS (Portugal) - Forskning, videnskab og innovation
44-årig socialdemokrat. Han er både uddannet ingeniør og økonom og har blandt andet arbejdet i Goldman Sachs. Siden 2011 har han været Portugals indenrigsminister.

Corina CREŢU (Rumænien) - Regionalpolitik
47-årig journalist og socialdemokrat. Hun var talsmand for den rumænske præsident 2000-2004 og blev herefter valgt til landets senat. Siden Rumænien kom med i EU i 2007, har hun siddet i Europa-Parlamentet.

Elżbieta BIEŃKOWSKA (Polen) - Indre marked, industri, små og mellemstore virksomheder.
Siden november sidste år har den 50-årige politiker været vicestatsminister under Donald Tusk. Polen mister nu således både hende og deres statsminister til EU-poster. Hun har samtidig været minister for infrastruktur og udvikling.  


0:000:00