DF efter justeret biomasseforslag: ”Det er nok så langt, vi kan komme”

LOVÆNDRING: Selvom ministeren på ny justerer forslaget til udfasning af tilskud til el fra biomasse, løser det ikke problemet, lyder det fra Dansk Energi og VEKS. Vi havde også håbet på mere, siger Dansk Folkeparti.

Avedøreværket er blevet omdannet til biomassefyret kraftværk, der fyrer med træpiller. Men den normale drift er kommet i gang for sent til at få tilskud, indtil værket er afskrevet.
Avedøreværket er blevet omdannet til biomassefyret kraftværk, der fyrer med træpiller. Men den normale drift er kommet i gang for sent til at få tilskud, indtil værket er afskrevet.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Ændringsforslaget ændrer ikke det store.

Fakta
Om sagen

Statsstøttegodkendelsen af 15-øre-støtteordningen til elproduktion fra biomasseanlæg udløber 1. april 2019. En aftale med Europa-Kommissionen betyder, at 15-øren kan fortsætte i resten af afskrivningsperioden for alle de anlæg, som ikke er afskrevet endnu. Det betyder, at alle de anlæg, som er omlagt til biomasse efter energiaftalen i 2012, og som er bygget de seneste par år – de er nu garanteret støtte i samlet 15 eller 20 år, afhængig af om det er et ombygget eller nybygget anlæg.

Kritikken er gået på, at uret tikker bagudrettet, da man først bliver varslet om denne støtteperiode nu. Altså, at hvis et værk er ombygget fra kul til biomasse i for eksempel 2000, mister man tilskuddet allerede fra 1. april 2019. Det vil i så fald ske med et varsel på blot fire måneder, mener kritikerne.

Det nye forslag til en overgangsordning fra ministeren indebærer, at man forlænger støtteperioden for de værker, som har reinvesteret inden for de seneste år frem mod det tidspunkt, hvor værket møder udløbet af 15 års- henholdsvis 20-årsperioden. Er der reinvesteret meget, berettiger det til en længere forlængelse. Er der investeret for nylig, øger det også forlængelsen.

Sådan lyder det fra Dansk Energi og VEKS, selvom energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) på ny har justeret i lovforslaget, som skal udfase tilskud til el fra biomasse.

”Ministerens forslag er en gratis omgang og hjælper på ingen måde de mange tusinde varmekunder, der fortsat kan se frem til en ekstra regning,” siger adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.

Rammer sen normaldrift
Regeringens nu to ændringsforslag til en overgangsordning kompenserer de kraftværker, der har lavet investeringer i biomasse efter driftsstart. Det ændrer til gengæld ikke meget for de anlæg, som lavede anlægsinvesteringerne i biomasse ved selve etableringen af værket, men først flere år efter begyndte en ”normaldrift".

Jeg havde gerne set, at vi kunne have imødekommet kritikken mere end vi har med det forslag, Lilleholt er kommet med. Men det er nok så langt, vi kan komme.

Mikkel Dencker (DF)
Energi- og klimaordfører

Et værk kan med regeringens forslag få støtte i op til 20 år fra driftsstart.

Et af de værker, som bliver ramt med regeringens forslag til at udfase støtten, er Avedøreværkets Blok 2. Det har kunnet fyre med biomasse siden 2002, men det er først i 2014, at den mulighed er blevet taget 100 procent i brug.

Indtil da kørte man kun ”testkørsler” med biomasse, fordi det var første gang, et så stort værk i Danmark anvendte træpiller. I den periode modtog værket kun begrænset tilskud. Og med regeringens lovforslag hænger deres investering i biomasse ikke længere sammen. 

”Der er intet i det fremlagte forslag, som ændrer vores store økonomiske udfordringer vedrørende VEKS’ investeringer i biomasse på Avedøreværket,” siger adm. direktør i VEKS, Lars Gullev.

DF: Kommer nok ikke længere
Det var Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, som oven på kritik i høringsvar og i medier under lovforslagets førstebehandling i Folketinget bad ministeren om at se på sit forslag igen.

0:000:00