Debat

DF: Sørgeligt, at CO2-ekspertgruppe anbefaler nedlæggelse af job

Den grønne omstilling skal være et væksteventyr. Hvis danskerne i stedet bliver fattigere, mister projektet opbakning, skriver René Christensen.

Dansk Folkeparti kommer ikke til at lægge stemmer til reformer, der koster danske arbejdspladser, skriver René Christensen. 
Dansk Folkeparti kommer ikke til at lægge stemmer til reformer, der koster danske arbejdspladser, skriver René Christensen. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
René Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dansk Folkeparti har med et stort flertal i Folketinget – blå som røde partier – stemt for en dansk klimalov med et mål om 70 procent CO2-reduktion i 2030 og en nul procent udledning i 2050. For der er ingen tvivl om, at en grøn omstilling er godt for helbredet, biodiversiteten og miljøet. Og på sigt forhåbentlig også godt for arbejdspladser og dansk økonomi.

Temadebat

Kan ekspertgruppens anbefalinger redde klimaet?

Forleden præsenterede en ekspertgruppe tre modeller for, hvordan CO2-afgiften kan udformes. Altinget Energi & Klima spørger derfor i en ny temadebat:

  • Rammer anbefalingerne rigtigt? 
  • Tager de i tilstrækkelig grad hensyn til alt fra klimalovens guidende principper, dansk konkurrencekraft, sunde offentlige finanser, beskæftigelse, social balance og lækage?
  • Hvilken model er at foretrække, og hvorfor?

Som vi ser det i Dansk Folkeparti, går vejen til det CO2-neutrale og mindre forurenende samfund gennem ny teknologi, et forbrugerdrevet behov og ønske om bæredygtige løsninger. Vi tror ikke på, at den grønne omstilling vil ske, hvis danskerne bliver fattigere af det. Så mister projektet opbakning, og det ønsker vi ikke.

Ekspertgruppes forslag koster arbejdspladser 

Derfor står der heller ikke i klimaloven noget om en afgiftsforhøjelse og tab af arbejdspladser. For så havde vi i Dansk Folkeparti ikke lagt mandat til.

Det er derfor sørgeligt, at regeringens ekspertgruppe for en grøn skattereform fremlægger tre modeller, som alle betyder nedlæggelse af jobs på mellem 2.300 og 4.000 og er en meromkostning for samfundet.

Mens lønmodtagerne bredt set bakker op om den grønne omstilling, mener et stort flertal, at det skal ske på en social retfærdig måde.

René Christensen
Klima- og energiordfører, Dansk Folkeparti

Det mener vi ikke er den rigtige vej at gå. For hvor mange skal miste deres arbejde? Og hvor meget dyrere skal det blive at være dansker? Dansk Folkeparti og jeg vil gøre meget for, at vi i 2030 kan nå 70 procentmålet, men det skal ikke ”bare” være en model, der nedlukker produktion i Danmark, som efterfølgende starter op i et andet land. Det er ikke på den måde vi får et sundere klima.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er for nylig kommet med tal, som viser en stor bekymring for den grønne omstilling blandt danske lønmodtagere. Mens lønmodtagerne bredt set bakker op om den grønne omstilling, mener et stort flertal, at det skal ske på en social retfærdig måde.

Grøn omstilling vækker bekymring 

Således frygter 61 procent FH’s medlemmer i undersøgelsen, at varer og ydelser bliver dyrere. 30 procent frygter, at omstillingen øger uligheden. Det er kun 14 procent, der mener, at omstillingen ikke vil påvirke deres tilværelse negativt. Disse tal tager vi alvorligt i Dansk Folkeparti.

Og bekymringen er størst blandt ufaglærte og faglærte i provinsen og på landet. 23 procent af faglærte frygter, at omstillingen kan gå for hurtigt, og 16 procent at deres arbejdsplads mister konkurrenceevne. Tilsvarende frygter 17 procent inden for industri og landbrug at miste deres arbejde som følge af den grønne omstilling. Desværre er deres frygt berettiget, når vi ser på de modeller, der netop nu er kommet fra ekspertgruppen.

Med model 1 vurderes det, at cementvirksomheden Aalborg Portland vil flytte til udlandet på grund af de høje afgiftsstigninger i 2025, hvilket medfører tab af arbejdspladser og skatteindtægter for Danmark. Og en udflytning vil sågar slet ikke gavne på det globale CO2 regnskab. Vi skal undgå, at danske virksomheder (og CO2en) flytter til udlandet, fordi vi omstiller for hurtigt og uklogt.

Jeg er helt enig med fagbevægelsens formand Lizette Risgaard, når hun siger at ”I sidste ende vil størstedelen af regningen lande hos lønmodtagerne. Enten i form af højere priser, højere skatter eller på grund af risikoen for at miste jobbet. Derfor er det også helt afgørende, at politikerne husker lønmodtagerne, når der skal forhandles om en grøn skattereform”.

Retfærdig omstilling

For os i Dansk Folkeparti er det fuldstændig afgørende, at omstillingen er retfærdig og afbalanceret, så vi sikrer tryghed og opbakning blandt danskerne. Derfor kommer vores parti ikke til at lægge stemmer til reformer, der koster danske arbejdspladser samlet set og svækker konkurrencekraften for danske virksomheder, som kan føre til prisstigerne for forbrugerne.

Den grønne rejse skal nemlig være et væksteventyr. Så lad os i stedet investere mere i Power-to-X og lagring af CO2, herunder pyrolyse-teknologi til landbruget. Vi er også klar til at se på en ændring af energiafgifterne og eksempelvis at fjerne el-afgiften. Den grønne omstilling må aldrig betyde greenwashing og gøre danskerne fattigere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00