DI advarer mod gaskrise: ”Alvoren står mejslet ind i panderne på danske virksomheder"

Hvis Gazprom slukker for gassen til hele EU, kan det efterlade 57 store gasforbrugende virksomheder i gasmangel, lyder det fra DI. Energistyrelsen er dog optimistisk for Danmarks gasforsyningssikkerhed, men erkender, at det kan blive nødvendigt at afbryde for gassen til virksomheder.

Carlsberg er en af de virksomheder, som er særligt udsat i tilfældet af en forsyningskrise.
Carlsberg er en af de virksomheder, som er særligt udsat i tilfældet af en forsyningskrise.Foto: Alexander Demianchuk/Reuters/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Efter Gazprom har lukket for gassen til Ørsted, er scenariet om en gasforsyningskrise rykket et skridt tættere på.

Selvom danske virksomheder står i en robust situation lige nu, kan situationen til vinter blive alvorlig, hvis Rusland indstiller gasleveringerne til Europa.

Sådan lyder det fra Troels Ranis, der er branchedirektør hos DI.

”Fremtiden er usikker, når vi kigger ind mod næste vinter, fordi vi stadig er importafhængige af gas fra Rusland. Hvis Rusland vælger at afbryde al gas til Europa, ender vi i en regulær forsyningskrise på tværs af hele EU,” siger Troels Ranis og tilføjer:

Alvoren står mejslet ind i panderne på danske virksomheder, og det vil blive ved sådan, indtil vi får løst problemet med at være afhængig af russisk gas.

Troels Ranis
Branchedirektør hos DI

”Alvoren står mejslet ind i panderne på danske virksomheder. Og det vil blive ved sådan, indtil vi får løst problemet med at være afhængig af russisk gas."

Hos Energistyrelsen er der dog tiltro til, at der fortsat vil være russisk gas på det europæiske marked.

Ifølge Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen, bliver det sandsynligvis ikke nødvendigt at skrue ned for gassen til danske virksomheder, medmindre Rusland indstiller gastilførslen til hele Europa, og gasmarkedet ikke fungerer.

"Selv hvis Rusland lukker for al gas til Europa, forventer vi ikke at skulle afbryde danske virksomheder i stort omfang, så længe gasmarkedet fungerer," siger Martin Hansen.

0:000:00