Debat

DI: Biomasse er en kæmpe succes

DEBAT: Der er brug for biomasse i fremtiden, hvis kravene om reduktion i CO2 skal kunne opnås. Men der er også brug for en mere åben tilgang til biomasse, skriver Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Foto: DI
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ranis
Branchedirektør i DI Energi

Biomasse til energi er genstand for stor debat i medierne. Der bliver sat spørgsmålstegn ved bæredygtigheden, ved økonomien, og ved om den overhovedet skal være en del af den fremtidige energiforsyning. Der er deltagere i debatten, som hævder, at biomasse er fortidens teknologi.

I DI Energi mener vi, at bioenergi er en nødvendig del af energiforsyningen. Det gælder nu og i fremtiden. På kraftværkerne og i transportsektoren er biomasse et nødvendigt redskab i værktøjskassen, når vi skal udfase olie, kul og gas.

Det er ikke mindst biomasse, der har gjort det muligt at udfase kul på kraftværkerne. Biomasse leverede 29 procent af produktionen af el og varme i 2014 fra et niveau på 7 procent i 1994. I samme periode er kuls andel reduceret fra 68 procent til 27 procent. Og med igangværende og planlagte konverteringer af kraftværker er der udsigt til yderligere øget biomasseandel og reduceret kulandel frem mod 2020.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Omstillingen er foregået på en omkostningseffektiv måde. Det skyldes dels, at der er betydelige mængder af biomasse til rådighed - både herhjemme og i udlandet – og dels at vi har kunnet konvertere allerede eksisterende kraftværker fra kul til biomasse.

Biomassen er nødvendig
En ofte overset sidegevinst heraf er, at danske teknologileverandører, gennem den danske omstilling, har kunnet udvikle sin omfattende viden og erfaring fra fossile anlæg til også at omfatte biomassebaserede anlæg. Resultatet ses i de betydelige eksportordrer for danske leverandører af biomassebaserede anlæg til Storbritannien, Tyskland, Norge og andre lande, som udbygger bioenergien.

Men vi vil også se andre måder at bruge biomasse på, og vi kan slet ikke komme uden om biomasse, hvis Danmark skal opfylde reduktionsforpligtelsen på 39 procent af udledningen fra biler, boliger og bønder.

Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi

I de kommende år vil der fortsat være behov for at erstatte kul med biomasse på kraftværkerne. Men vi vil også se andre måder at bruge biomasse på, og vi kan slet ikke komme uden om biomasse, hvis Danmark skal opfylde reduktionsforpligtelsen på 39 procent af udledningen fra biler, boliger og bønder.

Biogasanlæg skyder op og sikrer en forsvarlig håndtering af husdyrenes affald. Biogassen vil få adgang til naturgasnettet og dermed være med til at gøre gassystemet grønnere.

I biler med forbrændingsmotor er biobrændstof et reelt alternativ til benzin og diesel. Det samme gælder til fly og skibe.

Brug for åben tilgang til biomasse
Udviklingen vil være til gavn for klimaet. Den samlede CO2-udledning fra kul er faldet med 58 procent fra 1990 til 2014, og det er blandt andet som følge af den øgede biomasseanvendelse. Der har fra flere sider lydt forbehold over for bæredygtigheden af biomasse, men energisektoren går foran med ”Brancheaftalen om anvendelse af bæredygtig biomasse”. Og EU tager skridt til at sikre mod uhensigtsmæssige, indirekte følger ved et øget forbrug af biomasse. Bæredygtigheden vil altså blive sikret fuldt ud. Det er selvfølgelig en forudsætning.

Til de kritiske stemmer i debatten er det vigtigt at minde om, at der er brug for en åben tilgang til brugen af bioenergi i fremtiden. Vi har brug for biomasse i den grønne omstilling. Vi kan finde en stor del af råvarerne herhjemme til glæde for blandt andet landbruget. Og danske virksomheder på bioenergiområdet kan være med til at fremme udviklingen af løsninger, som kan sælges på verdensmarkedet – nøjagtig som vi har set det inden for vindenergi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)

0:000:00