Debat

DI: Nødvendigt med bedre konkurrencevilkår for brug af gas

DEBAT: Regeringens mål om at udfase gas fra el- og varmeproduktion er skidt for konkurrenceevnen. Det kan bremse den grønne omstilling, skriver Troels Ranis.

Efter 2035 kan industrien stå alene med regningen for den danske gasinfrastruktur, skriver Troels Ranis fra DI.
Efter 2035 kan industrien stå alene med regningen for den danske gasinfrastruktur, skriver Troels Ranis fra DI.Foto: di.dk
Kasper Kaasgaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ranis
Underdirektør, energi- og klimapolitik, DI

Konkurrencedygtige vilkår på energi er en central del af dansk industris konkurrenceevne. Det gælder også på gas.

Gasforbruget i Danmark udgør ca. 1/5 af vores samlede energiforbrug og for produktionserhverv i Danmark en endnu større andel, nemlig knap 1/4 af erhvervenes samlede energiforbrug. Industrien står for ca. 20 pct. af det samlede gasforbrug i Danmark.

De nyligt offentliggjorte energianalyser fra Energistyrelsen viser, at industrien har udsigt til at betale mere for gas i takt med, at gassen som en del af regeringens målsætning skal udfases af el- og varmeproduktionen senest i 2035.

Årsagen til, at målet kan føre til prisstigninger for industrien, er, at størstedelen af det danske gasforbrug går til netop el- og varmeproduktion, ca. 75-80 pct. Når så stor en del af gasforbruget efter regeringens plan forsvinder, så bliver det dyrere for de resterende gasforbrugere - industrien - at betale for anvendelsen og vedligeholdelsen af den fælles gasinfrastruktur. Der bliver ganske enkelt færre betalere til at opretholde gassystemet.
   
Negativ effekt på flere områder
Udviklingen rummer flere uheldige konsekvenser for både dansk industri, samfundsøkonomien og den grønne omstilling:

  1. Det kan føre til konkurrenceevneforværringer for dansk erhvervsliv. Energistyrelsens energianalyser understreger, at en konvertering væk fra gas kan få negative konsekvenser for industriens konkurrencekraft, ikke mindst i forhold til andre europæiske lande, hvor gassen bevares som en central del af energisystemet.
  2. Det vil være samfundsøkonomisk ufordelagtigt. Energistyrelsens energianalyser viser, at en stor del af den omfattende konvertering væk fra gas frem mod 2035 ikke vil være samfundsøkonomisk fordelagtig. Således vil værdien af at fastholde noget naturgas i el- og varmeproduktionen fremover være betydelig. Præcist hvor meget gas er dog usikkert. 
  3. De muligheder, der er for gassystemet til at spille en aktiv rolle i omstillingen af fremtidens energisystem frem mod et fossiluafhængigt samfund i 2050, reduceres. Jo færre gasmængder, jo vanskeligere bliver det at få god økonomi i andre teknologier som f.eks. øget brug af biogas, lagring af overskuds-el fra vindmøller på gasform samt gasanvendelse i transportsektoren. Mulighederne for at udnytte gassystemet aktivt i den grønne omstilling bliver derfor mindre af en for hurtig udfasning af gas.

Dyr omstilling
Men kan industrien ikke bare konvertere til anden energianvendelse, f.eks. el? Teknisk set ja - de fleste virksomheder vil kunne anvende alternativ teknologi. Men økonomisk set nej - regningen vil være enorm. 19-28 mia. kr. ifølge Energistyrelsens energianalyser.

Fakta
Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Vi skal huske på, at gas er et relativt rent fossilt brændsel - både ift. CO2-udledninger og andre miljøbelastninger. Ud fra en klima- og miljømæssig betragtning bør det derfor være det sidste fossile brændsel, der udfases. Samtidig kan gassen spille en nøglerolle i at sikre en omkostningseffektiv omstilling. Lige nu går det nærmest den anden vej.

Energistyrelsens analyser peger på en markant reduktion i gasforbruget allerede frem mod 2020. Og med fuld udfasning i el- og varmeproduktionen i 2035 stiger usikkerheden for en omkostningseffektiv omstilling.

Ud fra en klima- og miljømæssig betragtning bør gas være det sidste fossile brændsel, der udfases. Samtidig kan gassen spille en nøglerolle i at sikre en omkostningseffektiv omstilling. Lige nu går det nærmest den anden vej.

Troels Ranis
Underdirektør, energi- og klimapolitik, DI

Det viser, at der er behov for allerede nu at have tilstrækkelig fokus på tendenser og udviklinger, der kan skade både industriens konkurrenceevne på gas og gøre den grønne omstilling unødigt dyr. Og mens der er udsigt til ringere konkurrenceevne for industrien i Danmark, ser det ud til, at udviklingen går i en anden retning i udlandet.

Både på verdensplan og i Europa spås gasanvendelsen at vokse fremadrettet som en aktiv del af den grønne omstilling, herunder konvertering fra f.eks. olie- og kul. I Danmark må vi også sikre, at vi udnytter gassen og gassystemet klogt i takt med den grønne omstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00