Debat

DI: Sæt loft over udgifterne til energispareindsatsen

DEBAT: Der er god økonomi i at spare på energien. Det er godt for klimaet, hvis vi bruger mindre olie, kul og gas. Men der er brug for et loft over omkostningerne, skriver Troels Ranis fra DI.

Foto: DI
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ranis,
Underdirektør, DI

Den danske energispareindsats har de seneste 10 år i væsentlig grad været løftet af energispareordningen. Virksomheder og private kan sælge energibesparelsen til energiselskaberne og få et tilskud til investeringen. Det er en god opskrift, som et utal af danske virksomheder har benyttet, og det er hovedårsag til, at vi i Danmark har holdt energiforbruget stort set konstant samtidig med, at der har været vækst og stigende velstand.

Analyser viser, at energispareindsatsen har bidraget til at skære i energiforbruget, så der årligt spares op mod 7 milliarder kroner i energiudgifter i Danmark.

I Deloittes seneste evaluering af energispareindsatsen fra 2015 fremgår det blandt andet, at ordningen samlet set er velfungerende. Den giver et samfundsøkonomisk overskud på 9,7 øre/kWh, og virksomhederne er tilfredse. Det kan vi glæde os over.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Tre vigtige erfaringer
DI ønsker derfor at fortsætte energispareindsatsen frem til 2020 inden for rammerne af den ordning, som vi kender i dag. Men det udelukker ikke, at vi kan lære af erfaringerne.

En vigtig erfaring er, at udgifterne til ordningen er steget betydeligt. I dag bruger vi omkring 1,5 mia. kr. om året i tilskud til energispareindsatsen. Det er penge, der opkræves over energiregningen. Vi har høstet de mange lavthængende frugter med kort tilbagebetalingstid, og derfor stiger prisen nu på de næste investeringer.

DI opfordrer derfor til, at der indføres et samlet årligt omkostningsloft i kroner og øre frem mod 2020 på ikke højere end 1,5 mia. kr., der svarer til udgifterne i 2015.

Troels Ranis, underdirektør i Dansk Industri

En anden vigtig og sammenhængende erfaring er, at energisektoren frem til 2012 løb foran med flere realiserede besparelser, end man var forpligtet til. Siden da har man ikke været i stand til at nå de aftalte mål.

En sidste vigtig erfaring er, at den elektricitet og varme, vi bruger i dag, produceres meget klimavenligt med en stor andel af vedvarende energikilder, som frem mod 2020 vil stige til op mod 80 procent. Derfor spiller de klima- og miljømæssige effekter af energiforbruget en stadig mindre rolle.

Et samlet omkostningsloft
Energiaftalen fra 2012 lægger op til at spare cirka 12 PJ årligt frem til 2020. Energisektoren foreslår nu 10 PJ. Derfor kræver en tilpasning selvfølgelig en drøftelse mellem parterne bag aftalen. Vi kan se, at prisen for energibesparelserne i dag er steget til over 40 øre pr. kWh (2014-tal) i gennemsnit. For elsektoren er det politisk fastsatte loft på ca. 44 øre/kWh i dag allerede overskredet.  

Derfor er det også et udtryk for rettidig omhu, når udkastet til en ny frivillig aftale mellem energisektoren og staten lægger op til at undgå yderligere stigende omkostninger til indsatsen ved at tilpasse energispareforpligtelserne for energiselskaberne.

Samtidig ved vi fra en analyse af energisparepotentialet, som Energistyrelsen kom med i 2015, at der fortsat eksisterer et potentiale i danske virksomheder på cirka 7 procent med en tilbagebetalingstid på op til to år og cirka 11 procent ved en tilbagebetalingstid på op til 4 år.  

DI opfordrer derfor til, at der indføres et samlet årligt omkostningsloft i kroner og øre frem mod 2020 på ikke højere end 1,5 mia. kr., der svarer til udgifterne i 2015. Det giver en sikkerhed for fortsatte energibesparelser og styring af udgifterne for danske forbrugere og virksomheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)

0:000:00