Digitalisering og grøn energi i centrum for sidste Horizon 2020-pulje

MILLIARDER: Pengene til de resterende tre år af EU’s forskningsprogram er nu annonceret. De 220 milliarder kroner bliver øremærket blandt andet forskning i migration, grøn omstilling og digitalisering.

Carlos Moedas ved præsentationen i Bruxelles.
Carlos Moedas ved præsentationen i Bruxelles.Foto: Georges Boulougouris/EU-Kommissionen
Kasper Kaasgaard

Det syvårige Horizon 2020-program fik fredag udstukket retningen for de tre resterende år.

Carlos Moedas, EU-kommissær for forskning og udvikling, præsenterede nemlig retningen for programmet for årene 2018-2020.

Med i præsentationen fulgte også godt 220 milliarder kroner, som skal uddeles til forskning i perioden. Programmet skal målrettes færre områder, som ligger i tråd med EU’s fokusområder.

”Vi tilpasser Horizon 2020-programmet med formand Junckers prioriteter. Det er essentielt,” sagde kommissær Moedas på et pressemøde i Bruxelles.

Den største post på knap 25 milliarder kroner er øremærket grøn omstilling og klimaforskning. Læg dertil, at Kommissionen har fundet 7,5 milliarder til forskning inden for cirkulær økonomi.

Store dagsordener, store bevillinger
Kommissæren hæftede sig ved en stor pulje til digitalisering og fremtidens samfund. De 12,5 milliarder kroner skal gå til forskning i 5G-teknologi, high performance-computere, Internet of Things og cybersikkerhed, fortalte Moedas

Endelig har Kommissionen sat penge af til det nok mest diskuterede emne i Europa i disse år: migration. De kommende tre år er der således omkring halvanden milliard kroner til migrationsforskning under Horizon 2020.

”Vi har mere end 200 millioner euro til at forske i migration og undersøge hovedårsagerne bag migration og fortsætte arbejdet på det område,” sagde Carlos Moedas.

Han er tydeligt stolt af programmet og mindede om vigtigheden af at huske på resultaterne.

0:000:00